Wat heeft Blackberry ons te bieden?
De Curve 8900 zit volgepropt met opties die je de ene keer wel gebruikt en de andere keer niet. Maar laat ik de meest gebruikte opties maar eens bespreken.Wanneer je het toestel aanzet krijg je meteen de vraag of je een mail-adres wilt instellen. Je voert je naam en je gewenste mail-adres in, daarna controleert de telefoon of het adres nog beschikbaar en maakt het daarna aan. Het mail-adres eindigt dan op @kpn.blackberry.com.

Vervolgens kom je in de telefoon zelf en krijg je de eerste zes applicaties van het menu te zien, standaard zijn dit alle mail, je eerste mailaccount, het adresboek, de agenda, de browser en dan de wap-browser. Wanneer je verder in het menu wilt druk je op de BlackBerry-toets, je ziet dan diverse pictogrammen. Zo kun je naar je media, naar de mappen, de camera starten, de help-functie inschakelen, in je berichten zoeken, de instant-messager openen, toepassingen starten, spelletjes openen, profielen beheren, opties openen en alle overige e-mailboxen beheren.
Ik ga niet iedere feature bespreken, want dat zou de review onnodig lang maken, maar ik zal de meest belangrijke zaken bespreken. Deze telefoon is gemaakt om onder andere mee te e-mailen en te internetten dus laten we daar eerst maar eens naar kijken.
Om deze functie te testen heb ik drie mail-adressen ingesteld, te weten mijn Techzine-mail, mijn privé-mail en de BlackBerry-mail. Ik hoefde alleen maar de mail-adressen en de wachtwoorden in te voeren en voor de rest regelde de telefoon het helemaal zelf. Wanneer ik wil e-mailen stuurt hij standaard vanaf het eerste e-mailadres, maar je kunt heel eenvoudig een ander mail-adres selecteren. Ook kun je heel makkelijk een bijlage met het bericht meesturen door dit via de opties aan te geven.
Internet
Wanneer we de browser starten krijgen we een ‘Ga Naar’-pagina. Hier staat een adresbalk, een zoekbalk (deze staat automatisch op Google, maar Wikipedia en Dictionary.com is ook mogelijk), de bladwijzers en de geschiedenis. De geschiedenis wordt per dag bijgehouden, maar kan uiteraard ook gewist worden. De adressen die je eerder in de adresbalk hebt ingevoerd blijven wel staan.

Kaarten
Bij deze functie wordt gebruik gemaakt van BlackBerry Maps en de ingebouwde GPS-ontvanger, het is dan ook een soort routeplanner. Wanneer je verbinding hebt met een satelliet kun je de route van punt A naar punt B berekenen, ook kun je kiezen om vanaf je huidige positie naar punt B te gaan. Ik had vrij snel verbinding met de satellieten. Er worden trouwens geen gesproken aanwijzingen gegeven zoals bij navigatiesystemen, de routebeschrijving wordt als tekst op het scherm weergegeven.
Camera
Met de 3,15 megapixel-camera kun je goede foto’s maken. Persoonlijk vind ik dat een telefoon niet echt voor foto’s geschikt is en dat het makkelijk is wanneer je op een onverwacht moment een foto moet maken. Hier kun je een voorbeeld zien van een foto die met deze telefoon is gemaakt, er is niets aan gewijzigd. Hieronder nog een foto.
Instand Messaging
Het toestel heeft een aantal programma’s voor instant messaging. Dit zijn Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger, Google Talk en BlackBerry Messenger. Zelf heb ik veel gebruik gemaakt van Windows Live Messenger omdat iedereen die ik ken dit programma gebruikt. Ik heb de andere chatprogramma’s niet kunnen testen bij gebrek aan contactpersonen voor die diensten. Maar de Live Messenger werkt zoals het hoort te werken.
Toepassingen
Deze telefoon heeft een aantal toepassingen, zo heb je een MemoPad (notities), Taken, Rekenmachine, Word To Go, Sheet To Go, Slideshow To Go, Videocamera, Recorder, Spraakgestuurd bellen en Wachtwoordwachter. Een hoop toepassingen wijzen voor zich, maar sommigen kunnen een toelichting gebruiken. Word To Go is een Word-tekstverwerker, deze opent alle bestanden die Word 2007 ook opent, dus ook de .docx bestanden. Sheet To Go is eigenlijk de Excel van de BlackBerry, maar het opent ook dezelfde bestanden als Excel 2007. Slideshow To Go is meer een viewer voor je powerpoint-bestanden, ik heb geprobeerd om de presentatie te bewerken maar dat werkt niet fijn. de wachtwoordwachter houdt je wachtwoorden bij. Je kunt items toevoegen met een gebruikersnaam, wachtwoord, website en een eventuele opmerking. Uiteraard worden alle wachtwoorden beveiligd met een hoofdwachtwoord.
