2min

Installatie en mogelijkheden

De installatie van EnGenius EnMesh is niet veel anders dan bij alle andere mesh-systemen die we tot nu toe getest hebben. Je installeert de app en wordt stap voor stap door de procedure heen geleid. Dit gaat in het algemeen soepel, al moet je af en toe even wachten natuurlijk. Wel zouden we graag hebben dat er tijdens de installatie meteen een controle wordt gedaan of er nieuwe firmware is voor het systeem. Dat scheelt weer wat zoeken. Het account dat je tijdens de installatie aan moet maken, is overigens een lokaal account. Je logt hiermee niet in via de cloud. Wil je van buiten je netwerk toegang tot de instellingen van EnMesh, dan moet je in dit scherm ook de DNS of het publieke IP-adres van je netwerk invullen.

De app zit verder best goed in elkaar. Echt veel tijd is er niet besteed aan uiterlijk vertoon, maar dat is uiteindelijk ook helemaal niet zo belangrijk. Het homescreen is lekker duidelijk en geeft meteen de meest relevante informatie, inclusief een snelheidstest van je netwerk. Deze test maakt geen onderscheid tussen de verschillende verbindingen; naar buiten toe en tussen de modules. Bij de Zyxel Multy X krijg je deze informatie wel meteen te zien.

Wil je per apparaat weten hoeveel bandbreedte er beschikbaar is, dan moet je een paar laagjes dieper gaan in de app. Wel zit er een speciale ‘Diagnose’-sectie in de app, die alle informatie geeft over het systeem als geheel.

Ook webinterface

Bij EnGenius is men meteen zo slim geweest om niet alles van een app af te laten hangen. Via het menu van de app kun je naar de geavanceerde instellingen, iets wat in de Nederlandstalige versie van de app ‘geadvanceerd’ wordt genoemd, een van de vele taalfoutjes in de app. Hier kun je enkele zaken nog wat fijnmaziger instellen. Zo kun je er met ‘Force 5 GHz’ in de wifi -sectie aangeven dat clients op die frequentie aangesloten moeten worden als ze deze ondersteunen.

Ook client isolation kun je hier instellen. Handig als je een systeem zoals dit in een winkel of horecagelegenheid in wilt zetten bijvoorbeeld. De aangesloten clients kunnen elkaar dan niet ‘zien’, wat het weer wat veiliger maakt voor klanten om verbinding te maken. Thuis zouden we deze instelling niet meteen aanraden, omdat je smartphone dan bijvoorbeeld je wifi-speaker niet kan bedienen. Wil je gasten thuis veilig het internet op hebben, dan kun je beter het Gastnetwerk inschakelen. Dit kan overigens ook gewoon in de app.