3min

DSM6.2

De DS918+ is voorzien van het zalige DSM6.2 van Synology. Dit is een van de meest complete, functionele en intuïtief te bedienen besturingssystemen binnen de opslagmarkt. Hiermee is deze Diskstation niet alleen geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven met een bovengemiddelde IT-kennis, maar ook voor de ondernemer die geen zin heeft in al dat technische gedoe maar wel zelf zijn NAS wil inrichten en eveneens zelf wil beheren zonder hier telkens een expert bij te raadplegen. Komt het dan toch tot de hulp van een expert, dan is het inschieten van een support ticket voldoende om de experts van Synology op afstand mee te laten kijken als er ergens iets niet helemaal loopt zoals het zou moeten lopen. Ben je niet bekend met de producten van Synology en wil je meer weten over de mogelijkheden van dit omvangrijke DSM, dan kun je hier een eerdere review lezen van het Synology DSM6.1 besturingssysteem.

Functionaliteit en Btrfs

De functionaliteit van DSM6.2 biedt ten opzichte DSM6.1 vooral meer functionaliteit op het gebied van het indelen van opslagruimte en de schaalbaarheid daarvan. Hierbij biedt het ‘nieuwe’ Btrfs bestandssysteem ten opzichte van het EXT4 bestandssysteem vele voordelen. Met DSM6.2 is het nu eenvoudiger gebruikersquota in te stellen op verschillende gedeelde mappen en bij de gebruikersaccounts. Snapshot Replication biedt een gegevensbescherming met een hele lage opslagcapaciteit van de back-up bestanden. Het herstellen van gegevens kan zowel op map en bestandsniveau worden uitgevoerd. Tot slot heeft DSM6.2 bit-rot preventie en kan dit bestandssysteem zelf beschadigde bestanden herkennen en deze onzichtbaar in de achtergrond herstellen.
Het plaatsen van een extra schijf is eenvoudig en geschiedt zonder speciaal gereedschap. Het DSM rondt de technische kant zelf voor je af

Veiligheid

Op het gebied van beveiliging biedt het DSM een Security Advisor die systeeminstellingen, wachtwoorden, netwerkvoorkeuren analyseert en malware verwijdert. Er is tevens een functie waarbij het vertrouwensniveau kan worden ingesteld voor programma’s in het Package center en waarbij het DSM mogelijke schadelijke programma’s op kernel-niveau kan blokkeren. Bovendien biedt de DSM een 256-bit AES encryptie en een 2-staps verificatie. In de huidige tijden is dit geen overbodige luxe.

Mediaserver

Voor de veeleisende gebruiker die deze NAS ook wil toepassen als centrale opslag van mediabestanden, is de DS918+ voorzien van een hardware transcoder engine voor H.264 (AVC), H.265 (HVEC), MPEG-2 en VC-1. Dit maakt de NAS prima geschikt als multimediaserver. Met de combinatie van Video Station in het Diskstation Management en de DS Video app voor iOS of Android kunnen 4K mediabestanden on-the-fly worden geconverteerd tijdens het afspelen op apparaten die geen Ultra HD-formaat ondersteunen.

Groot aanbod met applicaties

Voor de zelfstandigen zijn vooral de tientallen administratieve, veelal gratis, apps uit het Package Center interessant. Een ondernemer kan met behulp van deze apps de zakelijke productiviteit flink verhogen. Denk hierbij aan CRM-pakketten, de mogelijkheid een website te hosten en om bijvoorbeeld veilig bestanden te delen via Cloudstation. Dit scheelt veel tijd en vooral de nodige facturen voor licenties of de huur van cloudopslag. Met de Synology DS918+ investeer je als ondernemer in een betaalbare NAS die zich in de praktijk vooral heeft bewezen als een zeer betrouwbare, onderhoudsarme opslagoplossing. Mocht de capaciteit gaandeweg tekortschieten, dan is deze DS918+ snel en eenvoudig uit te breiden. Met deze Synology DS918+ ben je helemaal klaar voor de toekomst.