3min Devices

Review: Gigabyte P55A-UD6

Overklokken

Nu gaan we het bord eens flink overklokken en kijken waar het bord in combinatie met een i7 870 tot in staat is!
In eerste instantie wilde het overklokken niet lukken, of het voltage nou verhoogd werd, multiplier lager, sneller geheugen, het mocht allemaal niet baten, de processor was niet boven de 3,2GHz te krijgen.
Todat mij in de bios opviel dat "CPU Clock Drive" standaard op 700 mV stond. Ik kon me herinneren dat ik bij mijn MSI bord thuis 800 mV had zien staan. Dit uiteindelijk verhoogd, en Geil EvoOne Triple kit 2000 MHz ingeruild voor de G.Skill 2200MHz modules, en werd het ineens allemaal een stuk beter. Aan het overklokken leek geen einde te komen, zelfs op laag voltage. Na korte tijd was 3,5GHz was met het bord zo behaald, en al snel werd de 4Ghz grens doorbroken! Daarna merkte ik dat het niet helemaal lekker ging, dus verving ik de Be Quiet Dark Power 650W voeding door een 1200 Watt exemplaar van FSP. Uiteindelijk na veel ploeteren strandde ik op 4,4GHz stabiel. 4,5GHz was te behalen, maar niet stabiel voor langere tijd.

4,5GHz overklok was niet na al te lange tijd behaald:

Review: Gigabyte P55A-UD6
Als we SuperPI op 4,5GHz draaien, zien we een indrukwekkend resultaat:

Review: Gigabyte P55A-UD6

Cinebench 10 hebben we gedraait op 4,4GHz, en we zien een prestatieverschil van meer dan 30 procent!

Review: Gigabyte P55A-UD6

Uiteraard benchmark ik ook met 3Dmark06. Hiermee kunnen we snel zien wat we met de overklok vooruit zijn gegaan. Met 3Dmark06 wordt de CPU getest, en de grafische kaart. Hieronder zie je de standaardscore:

Review: Gigabyte P55A-UD6

Met de Processor op 2,93GHz scoren we 13774 3Dmark’s.
Voeren we de processor op naar 4,40GHz, scoren we bijna 1000 punten meer!

Review: Gigabyte P55A-UD6

Toen ben ik het voltage gaan verlagen naar uiteindelijk 1,4V wat meer dan redelijk is bij 4,4GHz.

De temperaturen vielen me heel erg mee, doordat er een grote heatpipe is gebruikt met in totaal vier heatsinks, bleven de MOSfets goed koel. En dat zorgt natuurlijk voor een stabiele stroomaanvoer voor de fasen.

De overklokfeatures in de bios zijn echt ontelbaar, maar ook echt bruikbaar. Alles wordt correct getoond, je ziet in één oogopslag wat je actie voor gevolgen heeft. Simpel voorbeeld bij het overklokscherm, je ziet direct de geheugensnelheid, Bclk, multiplier en CPU klok. Pas je de Bclk aan, zie je direct wat de veranderingen zijn in het geheugen en klokfrequentie van de CPU. Verder zijn de timings van het geheugen per geheugenmodule in te stellen.
Bron:Michiel