min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

NVIDIA ION


De energiezuinige Intel Atom is al tijdje op de markt, zo wordt deze processor al tijden gebruikt in nettops en netbooks. Het voordeel? Systemen met deze processor zijn zuinig, compact en niet te vergeten: goedkoop! Hierdoor vielen en vallen ze nog steeds bij veel mensen in de smaak. "Elk voordeel hep z’n nadeel", sprak een bekende voetballer en ook de Atom ontkomt hier niet aan. Het probleem was namelijk dat de systemen vaak werden uitgerust met een 945G-chipset, ofwel een chipset die niet beschikt over een al te sterkte grafische chip van Intel.

NVIDIA zag een kans en lanceerde ION. ION is een platform dat bestaat uit een Intel Atom CPU en een IGP van NVIDIA, doorgaans een GeForce 9400. Deze veel sterkere videokaart zorgt ervoor dat je nu ook 1080p-beelden moeiteloos kunt afspelen, waardoor dit platform geschikt is voor multimedia- en HTPC-mogelijkheden.

ASrock gaat ook mee met de trend en heeft al eerder de ASrock ION 330 uitgebracht, een systeem dat gebaseerd is op het ION-platform. In deze review gaan we het hebben over ASRock ION 330HT-BD, die qua uiterlijk veel lijkt op de gewone 330, maar drie grote verschillen heeft. De HT-BD wordt geleverd met een afstandsbediening, beschikt over Hyper-Threading en het systeem heeft een Blu-ray speler. Hierdoor wordt het een nóg aantrekkelijkere HTPC.

ASRock


ASrock is een bedrijf dat in 2002 is opgericht en zich vooral richt op het maken van moederborden en dan met name budgetmoederborden. Moederborden met hetzelfde aantal functies/eigenschappen als die van de concurrenten, zijn bij ASrock vaak voor een lagere prijs te vinden. De laatste tijd heeft ASrock daarentegen ook high-end-moederborden gemaakt en zijn er zelfs ‘Etreme’-versies, zoals de onlangs gereviewde ASrock P55 Extreme. Ook dit bord is financieel erg aantrekkelijk.
Na groot geworden te zijn in de moederbordbranche heeft ASrock nu ook de weg ingeslagen van Nettops en HTPC’s en vandaag bespreken we er dus één uit het assortiment.