3min

Tags in dit artikel

, ,

Specificaties

Specificaties


Hieronder de specificaties, opgegeven door ASrock.

Specificaties ASRock ION 330HT-BD
Processor Intel Atom 330 1.6GHz (Dual core)
Chipset NVIDIA ION
Geheugen 2 x 1GB 800MHz SO-DIMM
Videokaart NVIDIA ION (9400M)
Harde schijf 320GB 2,5" 5600RPM Seage
Optische drive Samsung Blu-ray-speler
I/O 1 x HDMI, 1 x D-Sub VGA, 6 x USB 2.0, 1 x S/PDIF, 1 x Powered eSATA/USB
LAN 1 Gbit
Geluid HD Audio 7.1 kanaals met DTS
WLAN b, g en n
Afmetingen 195mm(W) x 70mm(H) x 186mm(L)
Gewicht 1.7 kg
Voeding 65W / 19V
Besturingsysteem Geen

Processor

De processor is dus een Intel Atom 330. Dit is een dual-core Atom die een kloksnelheid heeft van 1,6 GHz. Ook beschikt deze over Hyper-threading wat ten goede komt van programma’s die meerdere threads kunnen verwerken.

Moederbord/chipset

De ION 330HT-BD is opgebouwd rond het ION-platform en het bijbehorende moederbord is de AMCP7AION-HT. Deze variant heeft een GeForce 9400M als IGP en biedt plaats aan twee SO-DIMM DDR2-geheugenmodules. Standaard wordt het ASrock-systeem geleverd met twee 1GB-modules van Elixir. Mocht dit niet voldoende zijn dan kun je het nog uitbreiden tot 4GB.


Wi-Fi

De nettop heeft standaard ook al een ontvanger voor draadloos internet. De draadloze communicatie wordt verzorgd door een Mini-PCI-e Atheros WLAN-ontvanger. Deze kaart biedt ondersteuning voor 802.11n, waardoor draadloos videobestanden streamen naar het systeem geen probleem is. Wil je liever het systeem bedraad aansluiten dan kan dat ook, een gigabit LAN-poort is aanwezig.

Opslag

Een 320GB 2,5-inc harde schijf is aanwezig voor de opslag. Je kunt daarnaast nog een 2,5-inch harde schijf toevoegen voor meer opslag en dankzij de chipset is een RAID 0- of RAID 1-opstelling mogelijk. Mocht de interne opslag niet genoeg zijn dan kun je altijd nog een externe harde schijf eraan hangen. Dit kan heel gemakkelijk via eSATA of via één van de zes USB-poorten. De eSATA/USB-poort zijn tevens ‘powered’, dat betekent dat deze poort een hogere stroomsterkte uitzendt waardoor je bijvoorbeeld bij een 2,5-inch externe harde schijf geen extra kabel nodig hebt voor energie.

Videoaansluitingen

Je beeldscherm/TV kun je aansluiten door middel van de D-sub- of de HDMI-aansluiting (1.3a). Mocht je niet over een HDMI-aansluiting beschikken, dan kun je de meegeleverde HDMI naar DVI adapter gebruiken.


Audio

Geluid wordt voorzien door de onboard chip en die biedt ondersteuning voor 7.1-kanaals HD audio met DTS. Uiteraard kun je ervoor kiezen om het geluid ook via de HDMI-kabel te laten verzenden, zodat je maar één kabel nodig hebt, maar er is ook een digitale S/PDIF-aansluiting (TOSlink) en een standaard jack-aansluiting.

Besturingssysteem

Noemenswaardig is wel dat er geen voorgeïnstalleerd besturingssysteem op de ION 330HT-BD zit. Je moet dus zelf nog een Windows-licentie erbij kopen of gaan werken met een Linux-distrubutie. Een tijdje geleden hebben we op Techzine uitgebreid verslag gedaan over verschillende mediacenters. Ubuntu in combinatie met XBMC of XBMC Live is bij veel mensen een populaire keuze. Let op dat de afstandsbediening (nog) niet werkt onder Linux. Het is tevens mogelijk de ASRock ION 330HT-BD te kopen met een geïnstalleerde Windows 7 Home Premium (deze is multi language dus zowel Nederlands als Engels).

Afstandsbediening

Bij deze versie van de ION 330 wordt ook een afstandsbediening geleverd. Hierdoor heb je niet per se meer een muis en toetsenbord meer nodig om de ION 330HT-BD te bedienen. Met een druk tover je Media Center tevoorschijn in Windows 7.

Voeding

De voeding van het apparaat bevindt zich niet in de behuizing, in plaats daarvan heeft de ION 330HT-BD een adapter. Hierdoor heeft ASrock het systeem klein kunnen houden en is hij beter te positioneren, omdat er geen stugge voedingskabel op het apparaat aangesloten hoeft te worden.

Prijs

Als laatste nog wat over de prijs, deze ligt op ongeveer op 400 euro en dan is dus zonder besturingssysteem. Voor deze relatief hoge prijs krijg je uiteraard wel een Blu-ray-speler. Mocht je daar niet zoveel om geven, dan kun je ook kijken naar systemen van ASrock zonder Blu-ray-spelers. Deze gaan voor een aanzienlijk lagere prijs over de toonbank.