Inleiding

Full HD, Blu-ray en HDMI; slechts een greep uit de doos van alle termen die je tegenwoordig tegenkomt als je op zoek bent naar iets nieuws voor op video- en audio-gebied.

Het afgelopen WK (ook al liep het slecht af) hebben veel mensen voor die gelegenheid al een nieuwe TV gekocht (“Ja, zo’n mooie platte!”).
Maar nee, met alleen een nieuwe televisie kom je er niet. Digitale TV kan natuurlijk niet ontbreken en zo zijn er zelfs enkele zenders die je in HD kan zien op je nieuwste aanwinst. Digitenne bijvoorbeeld ging als een warm broodje over de toonbank bij het afgelopen WK.
Een DVD afspelen op een Full HD televisie ziet er ook al snel troebel uit dus moet er iets beters komen. Blu-ray is de opvolger van DVD, maar hiervoor heb je uiteraard ook weer een aparte speler nodig.

Naast de DVD’s en Blu-rays is er soms ook nog sprake van mensen die een grote collectie van foto’s, muziek en video’s hebben. Een mediaspeler biedt dan uitkomst. Ook deze zijn de afgelopen jaren in populariteit gestegen. Simpelweg een aantal video- of audio-bestanden op de (externe) harde schijf of USB-stick zetten en ze vervolgens afspelen in alle glorie op je HD TV.

Wil je echter iets meer dan zo’n mediaplayer dan kom je al snel uit bij een HTPC. Zelfbouwen is hier een optie, maar er zijn ook kant-en-klare oplossingen. Eén van die kant-en-klare oplossingen bespreken we vandaag: de 100HT-BD van ASRock. Je hebt dan een combinatie van de vele opties/apparaten die hierboven zijn genoemd, maar natuurlijk ook meer. Dit systeem van ASRock wordt (bijna) compleet geleverd, ofwel: je hoeft er zelf geen componenten meer aan toe te voegen om het werkend te krijgen, iets wat soms wel het geval is bij andere keuzes. Alleen het OS zul je zelf nog even moeten installeren (al zullen er waarschijnlijk binnenkort versies verschijnen met Windows 7 er al op).


Het kunnen afspelen van Full HD content, een Blu-ray-speler, WiFi, een compact formaat en een laag energieverbruik zijn de kern-aspecten van dit systeem van ASRock.
Het vorige systeem van ASRock, de ION 330HT-BD kon dit natuurlijk ook al. Het verschil tussen de twee (dat tevens het prijsverschil moet rechtvaardigen) is het feit dat de 100HT-BD een veel krachtigere processor aan boord heeft. Deze processor, de i3 330M van Intel, kan zich meten met desktop-varianten. Het bewerken van video’s of het surfen op het internet gaat dankzij deze processor stukken sneller/soepeler, iets waar de Intel Atom vaak te kort schiet.
Ook het extra werkgeheugen, de grotere harde schijf en de toevoeging van USB 3.0 zijn een vermelding waard.