3min

Tags in dit artikel

, ,

Inside

Binnenin


Na het bovenpaneel eraf te hebben gehaald is de weg naar binnen vrij. Eerst zien we de Blu-ray spelen van Sony dat het typenummer BC-5500S draagt. Deze drive kan tevens dvd’s en cd’s branden en lezen en is een zogehete slim-versie, oftewel een erg dunne variant. Het frame waar de speler in zit moet je eruit halen om bij de rest van de hardware te kunnen komen.


Het loshalen van het frame gaat gelukkig heel gemakkelijk en de kabels heb je in een mum van tijd los. Overigens zit de harde schijf in hetzelfde frame als de optische drive. Het betreft hier een 2,5-inch Seagate Momentus met een capaciteit van 320 GB en met typenummer ST9320325AS. Deze harde schijf heeft 8 MB cache en draait op 5400 toeren. Mocht je er een tweede hardeschijf bij in willen zetten dan moet deze ook in het frame geplaatst worden.



Als het frame verwijderd wordt is het moederbord te zien, in dit geval een AMCP7AION-HT moederbord van, uiteraard, ASRock. Het hele moederbord is voorzien van zogenaamde solid-state capacitors, die garant staan voor een lange levensduur. Kwalitatief is het hier dus helemaal in orde.



Het eerste waar mijn oog op valt zijn de twee koelblokjes. Wat ik niet verwacht had, is dat het grote koellichaam voor de chipset (met GPU) is, terwijl de kleine voor de Atom-processor is. Aan het koellichaam voor de Intel Atom zit een erg kleine ventilator, met een diameter van slechts 30 mm. De tweede ventilator is een 50 mm versie die voor de uitvoer van lucht zorgt. Zoals je staan de ventilatoren in één lijn om de airflow te bevorderen. De overige componenten op het moederbord hebben geen actieve koeling nodig.


Waar de standaard ION 330 nog gebruikmaakt van gewone DIMMS (die ook vaak in desktops te vinden zijn), is de ION 330HT-BD voorzien van SO-DIMMS. Bij sommigen zal dit geheugen bekend staan als laptopgeheugen. SO-DIMMS nemen minder ruimte in beslag terwijl ze qua prestatie niet onder doen voor hun grotere broers. In dit geval dus veel beter voor dit systeem aangezien er maar weinig ruimte voorhanden is. De SO-DIMMS zijn van de fabrikant Elixir en het betreft hier twee modules van ieder 1 GB. Deze modules staan in dual-channel-mode en hebben een frequentie van 800 MHz. Je kunt dit geheugen uitbreiden tot 4 GB, maar dan moet je dus beide aanwezige modules vervangen.


Naast de geheugensloten zien we nog een SATA-poort en een andere connector. Deze zijn voor de eventuele tweede harde schijf.
De LAN-chip betreft hier een RTL8211CL van Realtek. Deze ondersteunt snelheden tot 1000 MB/s. Ook de audiochip is van Realtek, deze is van het type ALC890B. 7.1 kanaals audio behoort dankzij deze kleine chip ook tot de mogelijkheden. Naast de Realtek LAN-chip zien we ook nog de Wi-Fi-kaart die zich in een PCI-e 1x slot bevindt. Er lopen twee draden van deze kaart naar de voorkant zodat de ontvangst verbeterd wordt. Deze kaart is, zoals eerder aangehaald, van Atheros en biedt ondersteuning voor Wi-Fi 802.11b, -g en -n. Alleen maar componenten van A-merken. Helemaal top dus!