3min

Tags in dit artikel

, ,

Energieverbruik, geluid, warmte, OC

Warmte


Door het kleine formaat zijn de koelingsmogelijkheden ook beperkt. Zoals eerder zagen zitten er slechts twee kleine fans in de machine. Tijdens het opstarten van Windows blijven de temperaturen van zowel de Atom als de 9400M ongeveer hangen op 45 graden Celcius. Als je echter applicaties gaat starten zie je de temperatuur hard stijgen. Zo tikt de processor tijdens het stressen (belasten) een temperatuur aan van ongeveer 75 graden Celcius. De GPU bereikt een temperatuur van 55 graden Celcius. De harde schijf blijft hangen op een vrij lage 45 graden. Dit ligt allemaal nog ruim binnen de specificaties, maar harde schijven zijn minder goed bestand tegen hoge temperaturen. Het valt dus nog te bezien welke invloed een tweede harde schijf heeft op de warmte, omdat deze dan vlak naast elkaar worden geïnstalleerd. Zoals Seagate op zijn site ook aangeeft is de maximale temperatuur voor hun harde schijven 60 graden Celcius.

Geluid


Over het geluid dat het apparaat produceert zijn de meningen verdeeld. De één vindt hem stil, zoals ook op de doos staat, de ander vind hem erg luidruchtig. Mijn mening zit er tussenin. Tijdens het opstarten en in Windows is hij erg stil, maar naarmate hij langer aanstaat hoopt de warmte zich op in het kleine kastje. Hierdoor moeten de ventilatoren harder gaan draaier en maakt de 330HT-BD automatisch meer geluid. Het geluid is dan zeker aanwezig en soms zelfs storend als je een film aan het kijken bent of lekker rustig aan het surfen bent. Het storende effect wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoge frequentie van het geluid dat de kleinere ventilators (30 en 50 mm) maken.

Overklokken


Iets wat je misschien niet verwacht had van dit kleine apparaatje is dat je hem ook kunt overklokken. Standaard draait de processor op een kloksnelheid van 1,6 GHz, maar je deze snelheid overklokken naar maar liefst 2,1 GHz. Dat is een toename van ongeveer 30 procent, maar aangezien de warmteontwikkeling dan ook sterk toeneemt moeten de ventilators nog harder draaien. Aangezien de 330HT-BD dan ongeveer net zoveel geluid maakt als een Xbox 360 op volle toeren, vind ik het niet echt waard om te overklokken met deze machine. Het is een leuke toevoeging ‘omdat het kan’, maar eigenlijk is de 330HT-BD niet geschikt om mee te overklokken. Hieronder zie je het resultaat dat behaald is met de overklok, jammergenoeg had de processor geen zin om op 2,1GHz te lopen, vandaar 2 GHz.



Hieronder twee scores met het overgeklokte systeem.


Energieverbruik


Het stroomverbruik ligt dankzij de Intel Atom en de IGP aanzienlijk lager dan bij een normale computer. Ik heb het stroomverbruik vergeleken met een systeem met een moederbord met G31 chipset, een E5200-processor, 2 GB geheugen en één harde schijf. De videokaart was een onboard versie (GMA 3100). Dit is een configuratie die vaker voorkomt bij office-systemen. De gebruikte voeding in het systeem is een A-merk voeding met een efficiëntie die boven de 80 procent ligt.

Energieverbruik ASRock ION 330HT-BD (in Watt)
ASRock ION 330HT-BD Standaard office-systeem
Idle 25 50
Load 37 85