3min Devices

Review: Intel Clarkdale review

45-nm GMA-architectuur en Intel Clear Video HD tec

De grafische processorkern van de Clarkdale is gebaseerd op de reeds bestaande GMA-serie van Intel (zoals de G965/GM965). Hardwarematig wordt er het nodige ondersteund zoals DirectX 10.0, Shader Model 4.0 en OpenGL 2.0. Ten opzichte van zijn voorganger is de geïntegreerde chip wel op een groot aantal punten verbeterd. Op 3D-gebied heeft de processor twee extra shader-processors gekregen en kan hij nu tot maximaal 1,7 GB aan RAM gebruiken. Intel claimt dat de Clarkdale grafische chip tot anderhalf keer sneller is dan zijn voorganger. In de onderstaande afbeelding zijn de ‘key features’ van de geïntegreerde grafische chip opgesomd. Grotere caches, ondersteuning voor langere instructies en wiskundige optimalisaties, moeten ervoor zorgen dat de de chip sneller is dan zijn voorgangers.

Review: Intel Clarkdale review

Intel Clear Video Technology


De GMA X4500HD-chip biedt volledige hardware matige decoderingsmogelijkheden. Intel noemt het "Intel Clear Video Technology" en het stelt de gebruiker in staat hardware matig MPEG2, VC-1, H.264 (AVC-video) te decoderen. De chip is bovendien in staat Blu-ray films met een maximum van 40 MB/s te verwerken zonder haperingen.

Omdat de Clarkdale-chip gebaseerd is op de GMA X4500HD, kan deze precies hetzelfde en zelfs nog een beetje meer. De chip kan twee HD streams tegelijk afspelen (picture-in-picture bijvoorbeeld) en met post processing bijvoorbeeld het beeld verscherpen (sharpness). Door deze ‘dual stream’-technologie kan het moederbord voorzien worden van twee HDMI-uitgangen hetgeen dus betekent dat je meerdere (beeld)apparaten kunt aansluiten. Om de processor nog beter geschikt te maken voor HTPC’s biedt Intel Dolby TrueHD- en DTS-HD audio aan. De verschillen tussen de G45-chip en de Clarkdale-chip zijn in de onderstaande tabel duidelijk gemaakt.

Verschillen G45 en Clarkdale IGP



Onderdeel G45 Clarkdale IGP
Video decodering
MPEG-4 Ja Nee
VC-1 Ja Ja
MPEG-2 Ja Ja
Dual Stream Video decodering Nee Ja
Post processing
Geavanceerde De-interlacing Ja Ja
Film detectie modus Ja Ja
Ruis reductie Ja Ja
ProcAMP Color Control Ja Ja
Sharpness prosessing Alleen SD-beelden Ja
xvYCC Nee Ja
Uitgaand signaal
Simultaan uitgaand HDMI-signaal Nee Ja
Simultaan uitgaand Audio-signaal Nee Ja
Kleurdiepte 10-bit 12-bit
Beveiliging
PAVP Ja Ja
DHPC Enkele stream Dubbele stream
DolbyTrue HD Nee Ja
DTS HD Nee Ja
De opgegeven specificaties zijn verzameld door de Techzine redactie.

AESNI-instructieset


Even weer terug naar die 32-nm core (processor dus), eigenlijk de enige significante (micro)architecturale verandering die heeft plaatsgevonden bij de Clarkdale-processor ten opzichte van de Nehalem-processor is de AESNI-instructieset. AESNI is een setje utilitaire (nuttige) instructies die slechts één ding nastreven: het versnellen van het AES-encryptiealgoritme. Evenals bij de grafische prestaties claimt Intel ook hier een verbetering van tot anderhalf keer de prestaties Nehalem-chip (bijvoorbeeld bij WinZip/AES-test van Everest). Overigens moet de complete Core i3-serie deze interessante feature missen, ook de Pentium G6950 ontbeert deze functie.

Review: Intel Clarkdale review
Bron:Techzine redactie