Aansluiten en prestaties
Hetgeen waar Dutchtronics zeker goed over na heeft gedacht, is hoe al die media op diverse computers naar één TV te krijgen. Daarvoor levert Dutchtronics een speciale Powerline adapter mee. Deze sloot ik, na veel rommelen in de meterkast, aan met een internetkabel op mijn router, en daarna steek je de adapter in het stopcontact.Vervolgens sluit je de PConTV kast aan op je tv en het internetsignaal wordt via het lichtnet bij je PConTV systeem afgeleverd. Geen gerommel met kabels dus!

Vervolgens installeerde ik de software op de pc en werd de PConTV na wat resetten en instellen gevonden op mijn PC. Vervolgens ging ik naar het admin panel, wat een geïntegreerde webpagina is in de Powerline adapter, om allerlei instellingen vast te leggen. Zo kun je hier het IP-adres van de PConTV kast bepalen, het uitgangssignaal voor het beeld, en gemachtigden op de streamen te definiëren.
Het PConTV hoofdscherm ziet er in eerste instantie heel leeg uit. Je hebt slechts twee opties, My PC of My Theatre. Daar moet je het mee doen. Klik je op ‘My PC’ krijg je de keuze om remote een computer over te nemen. Helaas werkt dit slecht tot vrijwel niet. Met ongeveer één frame per seconden, en twee minuten wachten tot er iets gebeurt op het scherm is gewoon ondoenlijk. Aan m’n 300N router zal het niet liggen.
Dutchtronics adviseert dan ook om de resolutie wat te verlagen maar het verschil tussen 1920×1080 en 640×480 was nihil.

Getreurd dat My PC niet werkte ging ik aan de slag met een USB-stick om films te kijken. Helaas kende de PConTV het bestaan van .MKV films niet en ook een .MP4 H264 film in 1080p resolutie werkte niet. Een 720p film bekijken via USB was wel mogelijk. Verder heb je met USB ook de mogelijkheid om muziek af te spelen en foto’s te bekijken. Het is jammer dat je dan weer op de computer de overgangen en de interval moet instellen. Dit was makkelijker geweest als dit ook voor de TV kon.

Dan maar de ‘My Theatre’-functie proberen. Ook hier kwam ik al snel van een koude kermis thuis. Ook hier was geen MKV support dus al mijn HD films moesten eerst geconverteerd worden naar .MP4 of het .MOV formaat, met de kwaliteitsverlies tot gevolg.

Toen ik een 1080p film probeerde af te spelen leek het meer op een slideshow dan op een film. Het beeld schokte zo erg dat genieten van de film onmogelijk was. Ook heeft de PConTV geen ondersteuning voor ondertitels, dus een echte mediaspeler mogen we het niet noemen. Dutchtronics heeft aangegeven dat het probleem met 1080p films met hoge bitrates bekend zijn. Ze werken hier aan middels een firmware upgrade, die er met buffer tijd voor moet zorgen dat de film niet meer schokt, omdat er delen al geladen zijn. Helaas zit je dan wel te wachten voordat de film kan beginnen.
Een 720p film streamen was wel mogelijk, maar de ingebouwde decoder is blijkbaar zo slecht dat alles er wittig en flets uitzag, het leek net alsof ik de kast via VGA had aangesloten, en dat ik naar 1024×768 op m’n 42-inch LCD zat te kijken.
Het enige waar de PConTV wel in slaagde was een aflevering van Family Guy te tonen, maar omdat dit 4:3 content is maakte de PConTV er een raar gezicht van, het leek uitgerekt en zag er absoluut niet mooi uit.
Na de teleurstelling van de PConTV maar een potje Need for Speed Shift gedaan, maar ook daar werd ik niet vrolijk van. De PConTV software installeert namelijk een "Virtual Audio Driver" en deze wordt in spellen geprefereerd boven de normale audio driver, ook al zet je die op standaard. Met een hele hoop gekraak en geruis tot gevolg. Het downloaden van een andere virtuele audio driver loste dit gelukkig op.
De volgende ochtend zette ik mijn PC en TV aan om maar eens lekker een aflevering Family Guy vanuit m’n bed te kijken zat er ook al niet meer in. PConTV startte gewoon op, maar werd niet meer herkend in Windows. Na vele herinstallaties van de software en zelfs Windows was de PConTV niet meer aan de praat te krijgen, zelfs de Powerline adapter resetten en met mijn laptop proberen mocht niet baten. Één ding is zeker: PConTV komt mijn huis nóóit meer in!