3min Devices

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

Software & Instellingen

Software is een belangrijk punt waar je op let bij een aanschaf van een NAS. Conceptronic levert een CD met daarop een simpel programma en een gebruikershandleiding. De NAS zelf beschikt over een webinterface.

Het programma dat wordt meegeleverd is vrij simpel en je kunt er niet veel mee. Deze conclusie trek ik uit de vergelijking met de webinterface, waar je straks meer over kunt lezen.

In het programma kun je verschillende simpele instellingen veranderen. Zo kun je de hostnaam en werkgroep veranderen. Daarnaast kun je ook in het programma het IP-adres instellen en instellen of je gebruik wilt maken van de DHCP cliënt. Tot slot kun je er nog een bepaalde map mee mounten als je dit hebt ingesteld bij de webinterface. Zo kun je bijvoorbeeld een map als Z: instellen. Deze software viel me enigszins tegen omdat het een extreem simpel programma is en niet veel opties kent.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

Webinterface


Zoals ik net al heb vermeld is dat de bijgeleverde software op CD niet veel voorstelt. Hierdoor word je bijna verplicht de webinterface te gaan gebruiken, welke gelukkig een stuk uitgebreider is. Wel moet ik er bij zeggen dat ik hem grafisch nog niet top vind. Zo lijkt het erop dat de items in eerste instantie niet klikbaar zijn. Wat ik ook jammer vind is dat je dit scherm niet kan ophalen buiten je netwerk.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit
In deze webinterface moet je de Grab’n’GO Media Store instellen en beheren. Hierdoor is het essentieel dat het goed werkt. In mijn ogen had het beter gekund, maar was het zeker niet onder de maat. De basic setup was eenvoudig om te doen met de wizard. En de uitgebreide setup was ook niet bepaald lastig.

Naast de setup was het instellen van RAID voor iedereen toegankelijk doordat het gewoon een simpele wizard is. Ook is het instellen van alles in de bijgeleverde handleiding beschreven.

Fun Plug


Het bijzondere is dat deze Grab’n’GO Media Store van Conceptronic Fun Plug ondersteund. Door het gebruik van Fun Plug kun je verschillende programma’s en processen laten draaien. Fun Plug is te installeren omdat de Grab’n’GO Media Store op een distributie van Linux draait.

Door deze Fun Plug wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een torrentsysteem of nieuwsgroepen aan je NAS te koppelen. Natuurlijk met wat ervaring met Linux is dit geen probleem en is dit zo gebeurd. Zelf heb ik al wat ervaring met Linux en zo ook met deze Debian distributie die je door de Fun Plug kunt gebruiken.

Wanneer je de Fun Plug werkelijk wilt gaan gebruiken, is enige kennis wel nodig. Zo moet je eerst via telnet de user ‘root’ activeren en vervolgens SSH activeren, zodat je met SSH echt aan de slag kan, en de Fun Plug kunt gebruiken.

Door Fun Plug krijg je in één klap veel mogelijkheden waardoor het in mijn ogen vergelijkbaar is met een server. Ook kun je hierdoor veel software gaan gebruiken en de mogelijkheden van je NAS uitbreiden.
Bron:Techzine Redactie