2min

Gulftown, hexa-core processor

Eind 2008 kwam Intel met de toen revolutionaire nieuwe X58-borden. Zoals de naam al doet vermoeden gebaseerd op de X58-chipset. Sindsdien is het erg stil geweest rond het platform en zijn er geen rigoureuze wijzigingen doorgevoerd. Intel kwam redelijk snel daarna met de mainstream P55-moederborden die mateloos populair werden onder overklokkers. Vooral de Lynnfield-quadcore processors deden het goed op dit platform. Het gat tussen de Core i7 920, wat op dat moment de enige ‘betaalbare’ processor was werd stukken kleiner. Een paar maand geleden werd bovendien het H55-platform gelanceerd en werd de wereld van de Intel sockets, processors en chipsets een doolhof van nooit te voren. Fabrikanten klagen dan ook over de wildgroei van namen die het de consument belachelijk moeilijk maken een juiste keuze te maken. Core i3, i5 en i7 en dat past dan op de sockets 1156, 1366 met de chipsets P55, H55, H57, X58 … Bent u daar nog?


Laten we het niet al te technisch maken deze review. Nog kort even de feiten van de vandaag bekeken processor, de 980GX. De cpu wordt op het 32nm-procedé gebakken en beschikt over een zestal kernen. Tezamen beschikken ze over 12MB L3-cacche (gedeeld processor geheugen). Met een kloksnelheid van 3,33 GHz heb je dus het theoretische vermogen van bijna 20 GHz. Het stroomverbruik is slechts 130 W, het is dus evident dat processorkracht niet lineair loopt aan stroomverbruik.


Hoe nu verder?


Begin volgend jaar komt Intel met zijn volgende stap van de ’tik-tock’ strategie. Begin 2011 zal Sandy Bridge uitkomen, een nieuwe chipset met wellicht zelf weer een nieuwe socket. De huidige chipset blijft dus nog even het beste wat te koop is bij Intel. Het ziet er niet naar uit dat Intel ervoor kiest goedkopere hexa-cores uit te brengen voor de X58, erg jammer. Zover is het gelukkig nog niet en kunnen we eerst gaan genieten van de 980GX!



Let wel even op bij het aanschaffen van deze bloedje snelle processor. Het kan namelijk maar zo zijn dat de fabrikant van jou X58-moederbord de moeite (nog) niet heeft genomen een BIOS-update uit te brengen. In dat geval zal de processor niet werken en moet je overstappen op een ander moederbord. De meeste fabrikanten hebben nieuwere BIOS-sen klaar staan, download ALTIJD eerst een nieuwe BIOS. Een werkend systeem is dus wel een vereiste alvorens je de BIOS gaat updaten. Doe je dat niet, dan kan het maar zo zijn dat het systeem niet wil booten.