3min

Tick-tock



Het kwam net al even aan bod, de Tick-Tock planning van Intel. De Nehalem-chips worden momenteel op 45-nm geproduceerd. Volgens de planning wordt de 45-nm processor langzaam uitgefaseerd en stapt met over op de 32nm-procedé met de codenaam Westmere. Uiteraard is de Core i7 980X ook gebaseerd op deze 32m-procedé wat concreet inhoud dat het goedkoper is om te produceren en veel minder warmte produceert. Voor de overklokkers onder ons, de processoren zouden in theorie nog hoger overklokt kunnen worden indien ze goed gekoeld worden door een leuke lucht koeler. Eerdere testen hebben al uitgewezen dat zelf met een beest als de 980X kloksnelheden behaald kunnen worden van meer dan 4 GHz en dan praten we over luchtkoeling!



Op de CeBIT zijn we op bezoek geweest bij meerdere moederbord-fabrikanten en hebben hun onder andere gevraagd naar de nieuwe Sandy Bridge technologie. Veel antwoorden konden we nog niet krijgen maar wel was duidelijk dat ze er weinig trek in hebben alweer een nieuwe socket op de markt te brengen. Loop je tegenwoordig een beetje computerwinkel binnen dan wordt je bedolven onder een hoop sockets en chipset. Voor de consument is het dus al niet meer te doen om deze uit elkaar te houden.

Onder motorkap


Een processor is eigenlijk een fantastisch staaltje technolgie. De grootste ruimte wordt binnen die kleine ruimte in beslag genomen door de DDR3-geheugen controller en het L3-cache (12 MB). De chip heeft een totale oppervlakte van 248mm² en het aantal transistors bestaat uit maar liefst 1,17 miljard! Even ter vergelijking; de Pentium 286 die in 1982 op de markt kwam had slecht 134,000 transitors. Een grafische kaart á la Radeon HD5xxx zit op 2,15 miljard. De voorgangen van de 980X
Als we naar een die-shot van de eerste Gulftown-cpu kijken, zien we dat een groot deel van de die door de L3-cache en de geheugencontroller in beslag wordt genomen. De chip meet 248mm² en Intel zegt dat het aantal transistors op ongeveer 1,17 miljard ligt. De nog op 45nm gebakken voorganger van de i7 980X hebben een die-grootte van 263mm² en hebben 731 miljoen transistors (ze ontberen ook twee kernen). De huidige LGA1156 processor hebben een die size van 296mm² en 774 miljoen transistoren. Klapperen je oren al van al die informatie?

Mocht je niet kunnen of willen overklokken met dit beest dan heb je geluk. Intel heeft gezorgd dat alle zes de kernen tot een maximum van 3.46 GHz kan worden opgetild. De turbo-stand treedt pas in werking wanneer er meer rekenkracht gevraagd wordt maar de totale TDP (stroomverbruik) van 130 W niet wordt gehaald. Uiteraard kun je ook zelf de processor voorzien van wat extra ‘juice’ middels het overklokken zoals op de volgende pagina’s te zien is. Qua instructieset is er niet zo gek veel veranderd bij de processor op één puntje na, de AES-instructies zijn iets verbeterd waardoor in sommige gevallen encryptie iets sneller zou gaan.


SATA 6 GBp/s en USB 3.0?


De X58-moederbord zijn natuurlijk al een tijdje verkrijgbaar en beschikken over al het noodzakelijke goed om voldoende apparaten aan te sluiten. Sommige mensen willen echter ook USB 3.0 en SATA 6 GBp/s kunnen aansluiten. Dit gaat helaas niet lukken (standaard) met de X58. Door de beperkingen van de chipset zul je additionele insteekkaarten moeten kopen voor die aansluitingen. Vooralsnog zijn er geen plannen om dit in de chipset te integreren.