3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Inside

De interne onderdelen van de 100HT-BD zijn te bereiken door het bovenpaneel eraf te halen. Dit gaat heel simpel door twee schroeven te verwijderen en we zien dan gelijk ook de slim-line Blu-ray-speler. Deze is van Philips/Lite-on en draagt het typenummer DS-4E1S. De speler zit in een frame die uit de behuizing te halen is. In dit frame zit tevens de harde schijf, een 500GB variant van Seagate die op 5400 toeren per minuut werkt (uit de 5400.6 serie, typenummer is ST9500325AS). Deze harde schijf heeft een cache van 8MB.


Om een blik te kunnen werpen op de verdere onderdelen is het nodig om het frame uit de behuizing te halen. Ook dit gaat zeer makkelijk: wederom slechts twee schroeven verwijderen en de SATA- + stroomkabels verwijderen.


ASRock heeft uiteraard één van haar eigen moederborden in het systeem gestopt. Het gaat hier om de HM-55T die een Intel i3 330M aan boord heeft. Deze processor draait op 2,13 GHz en heeft 3 MB L3 cache. Hij biedt, in tegen stelling tot sommige andere processoren, geen ondersteuning voor de Turboboost-technologie. Het moederbord is voorzien van de zogeheten solid-state condensatoren, die vaak garant staan voor een lange levensduur.


De processor wordt gekoeld door een soort laptop-koeler met een 35 mm ventilator. De 100HT-BD heeft intern maar een beperkte ruimte en de i3 330m is van oorsprong een processor voor mobiel gebruik waardoor dit een goede oplossing is.


De Intel HM55-chipset wordt passief gekoeld door een klein, aluminium-kleurig koelblok. De koeler van de processor blaast de warme lucht gelijk door naar de 50 mm ventilator die de lucht vervolgens weer buiten de behuizing brengt.

De processor wordt vergezeld door twee werkgeheugen-modules van ieder 2GB. Dit zijn SO-DIMM-modules en zijn van het merk ASint. Ze zijn gecertificeerd voor 1333 MHz, maar werken op 1066 MHz in verband met de gebruikte processor. Er zijn twee sloten aanwezig, dus verdere uitbreiding zit er waarschijnlijk niet in. Wel moet gezegd worden dat 4GB voor het gros van de mensen wel voldoende zal zijn bij deze machine.


De USB 3.0-poorten aan de voorkant van de behuizing worden gerealiseerd door de welbekende chip van NEC, de D720200F1. Deze chip wordt op veel andere (consumenten)-moederborden gebruikt aangezien dit nog geen ingebouwde eigenschap is bij Intel-moederborden.


Er is ook een Nuvoton NCT6775F te zien die ervoor zorgt dat de 100HT-BD de EuP2.0 certificatie mag dragen. Deze IC zorgt er namelijk voor dat het energieverbruik onder de 0,5W is als de machine uitstaat.

Het netwerk-gebeuren wordt door twee verschillende chips gedaan. Ten eerste hebben we een Realtek RTL8111E voor de Gigabit Ethernet en ten tweede hebben een Atheros-chip voor de WiFi. De Atheros zit op een kaart die in een PCI-e 1x slot zit. Er lopen twee draden van deze kaart naar de voorkant zodat de ontvangst verbeterd wordt. Deze kaart is, zoals eerder aangehaald, van Atheros en biedt ondersteuning voor Wi-Fi 802.11b, -g en -n.


De audio-voorziening geschiedt door middel van de VT2020-chip van VIA. Deze biedt ondersteuning voor 7.1-kanaals audio en THX TruStudio Pro, waardoor (indien je een audio-set hebt die het ondersteund) bepaalde klanken beter tot hun recht komen.