4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Specificaties

Specificaties ASRock 100HT-BD
Processor Intel Core i3 330M 2,13 GHz (Dual core met HT)
Chipset HM55
Geheugen 2 x 2GB 1066 MHz DDR3 SO-DIMM
Videokaart Geïntegreerd in CPU – Intel 5-serie
Harde schijf 500GB 2,5-inch 5600RPM Seagate
Optische drive Philips/Lite-on Blu-ray-speler
I/O 1 x HDMI, 1 x D-Sub VGA, 6 x USB 2.0, 1 x S/PDIF, 1 x eSATA/USB, 2 x USB 3.0 (voorkant), 1 x mic (voorkant), 1 x audio (voorkant)
LAN 1 Gbit
Geluid HD Audio 7.1 kanaals met DTS
WLAN b, g en n
Afmetingen 195mm(W) x 70mm(H) x 186mm(L)
Gewicht 1.7 kg
Voeding 90W / 19V
Besturingsysteem Geen


Processor

In tegenstelling tot het vorige systeem van ASRock, de 330HT-BD die een Atom-CPU aan boord had, heeft de 100HT-BD een relatief sterke i3 330M. Deze dual-core i3 heeft een kloksnelheid van 2,13 GHz. Ook beschikt deze over Hyper-threading wat ten goede komt van programma’s die meerdere threads kunnen verwerken.
Een nieuw aspect aan deze nieuwe generatie processoren is het feit dat de GPU zich verplaatst heeft van het moederbord naar de processor.


Moederbord/chipset

De 100HT-BD is opgebouwd rond het mobiele Core i3-platform en het bijbehorende moederbord is de HM55-HT. Op dit moederbord is de i3 330 processor aanwezig als IGP en biedt plaats aan twee SO-DIMM DDR3-geheugenmodules. Standaard wordt het ASRock-systeem geleverd met twee 2GB-modules van ASint. Mocht dit niet voldoende zijn dan kun je het nog uitbreiden tot 8GB.
Wat tevens een vermelding waard is is het feit dat je de processor van de 100HT-BD kan upgraden naar een snellere variant. Er is nu namelijk geen sprake van een embedded oplossing zoals de Intel Atom. Verscheidene Core i5’s en Core i7’s worden ondersteunt door het moederbord.
Door de gekozen processor-chipset-combinatie is er tevens sprake van een Intel HD 5-serie GPU die men ook vindt in laptops. Deze is geïntegreerd in de CPU.

Wi-Fi

De nettop heeft standaard ook al een ontvanger voor draadloos internet. De draadloze communicatie wordt verzorgd door een Mini-PCI-e Atheros WLAN-ontvanger. Deze kaart biedt ondersteuning voor 802.11n, waardoor draadloos videobestanden streamen naar het systeem geen probleem is. Wil je liever het systeem bedraad aansluiten dan kan dat ook, een gigabit LAN-poort is aanwezig.


Opslag

Een 500GB 2,5-inch harde schijf is aanwezig voor de opslag. Je kunt daarnaast nog een 2,5-inch harde schijf toevoegen voor meer opslag en dankzij de chipset is een RAID 0- of RAID 1-opstelling mogelijk. Mocht de interne opslag niet genoeg zijn dan kun je altijd nog een externe harde schijf eraan hangen. Dit kan heel gemakkelijk via eSATA of via één van de zes USB 2.0-poorten of de twee USB 3.0-poorten. Vooral de USB 3.0-poorten zijn dan interessant aangezien deze een veel hogere dataoverdracht kunnen realiseren. De eSATA/USB-poort is tevens ‘powered’, dat betekent dat deze poort een hogere stroomsterkte uitzendt waardoor je bijvoorbeeld bij een 2,5-inch externe harde schijf geen extra kabel nodig hebt voor energie.

Video-aansluitingen

Je beeldscherm/TV kun je aansluiten door middel van de D-sub- of de HDMI-aansluiting (1.3a). Deze HDMI-aansluiting biedt tevens ondersteuning voor audio-overdracht, waardoor er slechts één kabel nodig is voor zowel video als audio. Mocht je beeldscherm niet over een HDMI-aansluiting beschikken, dan kun je de meegeleverde HDMI naar DVI-adapter gebruiken.


Audio

Geluid wordt voorzien door de onboard-chip en die biedt ondersteuning voor 7.1-kanaals HD audio met DTS. Uiteraard kun je ervoor kiezen om het geluid ook via de HDMI-kabel te laten verzenden, zodat je maar één kabel nodig hebt, maar er is ook een digitale S/PDIF-aansluiting (TOSlink) en een standaard jack-aansluiting. De 100HT-BD is daarnaast THX-gecertificeerd.

Besturingssysteem

Noemenswaardig is wel dat er geen voorgeïnstalleerd besturingssysteem op de 100HT-BD zit. Je moet dus zelf nog een Windows-licentie erbij kopen of gaan werken met een Linux-distributie. Een tijdje geleden hebben we op Techzine uitgebreid verslag gedaan over verschillende mediacenters. Ubuntu in combinatie met XBMC of XBMC Live is bij veel mensen een populaire keuze.
Tot nu toe zijn er in Nederlandse webshops nog geen 100HT-BD’s opgedoken met Windows 7 voorgeïnstalleerd, maar daar zal waarschijnlijk zeer binnenkort verandering in komen.

Afstandsbediening

Bij deze versie van de 100HT wordt ook een afstandsbediening geleverd. Hierdoor heb je niet per se meer een muis en toetsenbord nodig om de ASRock 100HT-BD te bedienen. Met een druk tover je Media Center tevoorschijn in Windows 7 en heb je toegang tot je media-bestanden.

Voeding

De voeding van het apparaat bevindt zich niet in de behuizing, in plaats daarvan heeft de 100HT-BD een adapter. Hierdoor heeft ASRock het systeem klein kunnen houden en is hij beter te positioneren, omdat er geen stugge voedingskabel op het apparaat aangesloten hoeft te worden.


Prijs


Als laatste nog wat over de prijs, deze ligt op ongeveer op 600-650 euro. Voor deze relatief hoge prijs krijg je uiteraard wel een Blu-ray-speler. Mocht je daar niet zoveel om geven, dan kun je ook kijken naar systemen van ASRock zonder Blu-ray-spelers. Deze gaan voor een aanzienlijk lagere prijs over de toonbank, maar zijn op het moment nog niet zo heel goed leverbaar.
Desondanks blijft de prijs hoog. Mocht je dus opzoek zijn naar een desktop-vervanger dan zijn er andere HTPC’s verkrijgbaar die iets groter zijn maar wel veel betere prestaties geven voor deze prijs. Bij de 100HT-BD draait het dus vooral om het geheel: het kleine formaat, de Blu-ray-speler en hardware dat 1080p video’s kan afspelen. Het grote verschil met de 330HT-BD zit hem in het feit dat deze versie USB 3.0 heeft en een veel snellere processor. Hierdoor is de 100HT-BD beter geschikt voor surfen op het internet en het draaien van programma’s die meer eisen van je processor, bijvoorbeeld video-editing.