2min

Gebruik

De VAIO is voorzien van een drietal aparte knoppen, namelijk ‘Assist’, ‘Web’ en ‘VAIO’. De drie knoppen functioneren deels binnen en buiten Windows.

Sony beweert dat de VAIO dankzij de Web-knop vanuit een koude start binnen enkele seconden op internet zal zitten. Natuurlijk hebben we dit getest. Vanuit koude start duurde het ongeveer 24 seconden voordat we een webpagina in konden voeren, dat is natuurlijk niet eens in de buurt van ‘enkele seconden’, wat Sony belooft. Desalniettemin is dit wel aanzienlijk sneller dan het doorstarten naar Windows, dit mag duidelijk zijn. Binnen Windows functioneert deze knop als opstartknop voor de standaard webbrowser.



De herstelprocedure wordt op een speciale manier gestart, er wordt namelijk niet bij de opstart weergegeven welke knop ingedrukt moet worden. Het starten van de herstelprocedure gebeurt door de rode ‘Assist’-knop in te drukken wanneer de laptop uit staat. Het systeem start vervolgens op en zal gelijk in de herstelprocedure voor Windows 7 belanden. Binnen Windows wordt het programma ‘VAIO Care’ opgestart, hiermee is onder anderen de systeemstatus te controleren.

De laatste knop luidt simpelweg ‘VAIO’. Met deze knop kan een aparte Media Gallery geopend in Windows, buiten Windows heeft de knop geen functie.

Een laatste interessante functie is ‘VAIO Gate’. Dit is een soort Dock, zoals we van Mac OS X kennen. In deze Dock kunnen programma’s gesleept worden, zodat deze altijd makkelijk bereikbaar zijn om op te starten. Op zich is het een leuk idee, maar het Dock neemt vrij veel ruimte in wanneer het uitgeklapt is, wanneer het ingeklapt is en je wil er gebruik van maken, duurt het weer even voordat het uitgeklapt is, waardoor het gebruik gewoon niet handig genoeg is.



Het MacBook-achtige toetsenbord typt heerlijk. De toetsen lijken nog net wat verder uit te steken dan de toetsen op een Apple-product, waardoor het typproces net wat vergefelijker lijkt. Een misslag wordt meestal alsnog goed opgepikt. Hulde voor dit toetsenbord dus. Ondanks dat er een nummeriek gedeelte in het toetsenbord is verwerkt, voelen de toetsen ook zeker niet te klein aan.

Het touchpanel verdient helaas minder lof. Het panel is voorzien van een ruwe laag putjes, om feedback te kunnen geven aan de gebruiker. De putjes zijn naar mijn zin echter te diep, waardoor het gebruik van het touchpanel irritant aanvoelt.