1 min

Testverantwoording

In onze tests voor deze special onderwerpen we de laptops aan een aantal tests waarin we de prestaties op desktop- en grafisch gebied testen. Verder testen we de batterijduur, opstarttijd, geluids- en hitteproductie. Alle tests worden gedaan met het ‘Hoge prestaties’-schema.

Als benchmark-software maken we gebruik van PCMark Vantage en 3DMark Vantage. We gebruiken voor PCMark de standaard instellingen, waarmee op een resolutie van 1024 x 768 wordt getest, alle onderdelen die PCMark aanbiedt worden getest. We gebruiken overigens de 32-bit-versie, omdat sommige ingestuurde systemen nog zijn voorzien van een 32-bit-versie van Windows 7, we willen natuurlijk graag vergelijkbare resultaten krijgen.Voor 3DMark gebruiken we de Entry-settings, waarmee op dezelfde resolutie wordt getest. De feature-tests schakelen we uit.

Om de batterijduur te testen maken we gebruik van het programma Battery Eater. Met deze software kan men verschillende settings kiezen om vervolgens een test te draaien. Wij draaien de test onder Classic- en Idle-mode, om resultaten onder load- en idle-prestaties te vergaren.

De opstarttijd wordt gemeten vanaf het moment dat de start-knop wordt ingedrukt totdat het welkom-scherm van Windows-verdwijnt. Dit doen we vijfmaal opnieuw en hier nemen we het gemiddelde van.

De geluids- en hitteproductie meten we in idle-situatie en stressed-situatie. We stressen het systeem gedurende een kwartier door middel van Prime95 waarmee de processor volledig wordt belast.