Ingebruikname

Bij alle vier de geteste 360-graden camera’s gaat het instellen, afstellen en verbinden op vergelijkbare wijze. Alleen bij de Ricoh Theta S is er geen ondersteuning voor Bluetooth om een initiële verbinding met een smartphone of tablet te maken. Dat is wel het geval bij de geteste LG, Samsung en 360Fly. Omdat Wi-Fi een hogere maximale bandbreedte kan leveren dan Bluetooth, wordt dit gebruikt om gemaakte opnames draadloos over te zetten. Uiteraard kun je dit ook via USB doen. Bij lange opnames, en zeker die in hoge resolutie, is USB aan te raden omdat de bestanden simpelweg enorm groot zijn en USB meestal net even wat sneller werkt. Helaas moet opgenomen materiaal altijd eerst overgezet worden naar een mobiel apparaat, of computer, om bekeken en bewerkt te worden. De geteste 360Fly camera bezit slechts 1 knop die ingedrukt moet worden om hem aan te zetten, waarna een blauwe LED gaat knipperen. Deze 360Fly heeft ook aanzienlijk meer tijd nodig om op te starten, evenals te verbinden met andere apparaten, dan de drie overige 360-graden camera’s. In het geval van de LG 360 Cam is het slechts eenmalig nodig om verbonden te worden met een bestaand Wi-Fi netwerk. Hierna werkt de LG 360 Cam uitzonderlijk eenvoudig, intuïtief en soepel. Geen van de andere 360-graden camera’s is in staat om dit niveau van algemeen gebruiksgemak te evenaren. Alleen de Samsung Gear 360 komt in de buurt. Het slechte nieuws: de Gear 360 werkt alleen met een gering aantal Samsung apparaten zoals de Galaxy S6 (Edge), S7 (Edge), Note 5 en Note 7.

“Geen van de andere 360-graden camera’s is in staat om het gebruiksgemak van de LG 360 Cam te evenaren.”

Alle vier de geteste 360-graden camera’s kunnen autonoom worden gebruikt, dus zonder dat een smartphone of tablet noodzakelijk is. Ze zijn namelijk alle vier uitgerust met fysieke knopjes om door de opties en menu’s te navigeren. Dat neemt niet weg dat, wanneer draadloos verbonden met een mobiel apparaat, er een wereld aan nieuwe mogelijkheden en functionaliteit ontstaat. In combinatie met de mobiele app kun je bijvoorbeeld live meekijken, geavanceerde instellingen wijzigen of de 360-camera op afstand bedienen.

De test: wat en hoe?

Voor deze vergelijkende test hebben we vier 360-graden camera’s tegen het daglicht gehouden. Vooraf aan de test is gecontroleerd of er nieuwe firmware beschikbaar was en waar nodig, geïnstalleerd. Alle vier de modellen zijn daarna teruggebracht naar de fabrieksinstellingen en voorzien van de laatste versie van de bijgeleverde mobiele app of software. De instellingen hebben we verder op de standaardwaarden gelaten, zoals vooraf bepaald door de fabrikant zelf. Uiteindelijk zijn alle vier de modellen op de testbank gegaan en is hun eindoordeel primair gebaseerd op aspecten zoals gebruiksgemak, veelzijdigheid en beeldkwaliteit.