2min

Tags in dit artikel

, ,

Virus- en spywarebestrijding

Nu we de interface en de installatie hebben bekeken, gaan we een blik werpen op wat dit pakket allemaal in huis heeft, en hoe deze onderdelen samenwerken.

Antivirus en -spyware


Het belangrijkste onderdeel van de suite is de antivirus- en antispywaremodule. Via de interface van het programma kan er een standaardscan worden uitgevoerd, deze scant alle lokale schijven, behalve archieven en e-mailbestanden. Ook wordt in de scanmodus standaard al het ongedierte schoongemaakt of verwijderd. De poweruser kan kiezen voor een custom scan, waar vervolgens de locatie, scantype en bestandstypen geselecteerd kunnen worden.

Het pop-upvenster wanneer de pc is geïnfecteerd biedt duidelijke informatie


In onze malwaretest deed het product het niet zo goed. Het spoorde vrijwel alle spyware- en virusbestanden op, maar faalde bij sommige bestanden van het verwijderen ervan. Andere stukjes malware, soms zelfs hetzelfde bestand, werden direct in quarantaine geplaatst. Tijdens de scan wordt direct gevraagd wat er met het bestand moet gebeuren, wat natuurlijk erg fijn is. De scan voltooide in 30 minuten en 29 seconden, liet 15 foute bestanden achter en gaf verder geen uitleg over het oplossen van deze problemen. Niet erg gebruiksvriendelijk.

Wat je in zo’n situatie het beste kunt doen, is de pc opstarten in veilige modus. In de veilige modus draait het programma niet in de grafische modus, maar op de commandline. De gebruiker heeft dan alleen de optie om een virus- en spywarescan uit te voeren, maar kan later pas zien in de logbestanden wat er gedaan is. Na het scannen in veilige modus verwijderde het slechts de helft van de gevonden spywareprogramma’s, de virussen waren wel compleet verwijderd. Echter bleven bij het verwijderen van de virussen en spyware registersleutels en andere bestanden achter, de programma’s zelf waren wel uitgeschakeld.

Het scanvenster in de grafische modus


Op een niet-geïnfecteerde pc doet het programma het overigens stukken beter. Veel downloads worden vanaf het downloaden al geblokkeerd door de webtoegangbescherming. Wanneer de bestanden toch op de pc komen, en de map wordt geopend, gaat NOD32 aan de slag met het verwijderen ervan. Echter verliep deze procedure wel traag, niet alle bestanden werden onmiddellijk verwijderd. Een ander minpunt is dat om ook de mogelijk gevaarlijke programma’s te blokkeren (zoals keyloggers), moet de gebruiker de geavanceerde modus van de interface activeren.