Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

Apple’s iOS kreeg zijn laatste grote update al meer dan een jaar geleden, toen de iPhone 4 werd geïntroduceerd. In de tussentijd heeft de wereld der smartphones echter niet stilgestaan. Microsoft introduceerde Windows Phone 7 en Google maakte veel terrein goed met nieuwe updates voor Android. Sommigen zullen zeggen dat Apple reeds voorbij is gestreefd door anderen, sommigen zullen dat juist weer ontkennen.

Feit blijft echter wel; Apple moet gaan antwoorden om mee te kunnen blijven doen. Zodoende komt dan ook iOS 5, op 14 oktober om precies te zijn. Naar eigen zeggen introduceert Apple meer dan 200 nieuwe features voor het besturingssysteem.

Apple lijkt goed te hebben gekeken naar zowel de jailbreakers als de concurrentie, veel ideeën voor iOS 5 zagen we al terug bij anderen. Zo is er bijvoorbeeld het notificatiecentrum, dat veel weg heeft van het pulldown-venster van Android. Dit notificatiecentrum is echter wel broodnodig, aangezien het gemiddeld aantal push-berichten dat een iPhone-gebruiker op een dag ontvangt drastisch hoger ligt dan een aantal jaren geleden, toen de iPhone werd geïntroduceerd.


Een andere grote feature is de integratie van Apple’s iCloud-service. Het moge duidelijk zijn dat Apple een leven met ‘de cloud’ helemaal ziet zitten. Documenten, foto’s, video’s, alles wordt verzonden naar Apple’s servers en zal synchroniseren met andere iDevices die je bezit.

Ook het populaire WhatsApp wordt door Apple niet vergeten. iOS 5 zal een heuse messagedienst bevatten waar de Nederlandse providers waarschijnlijk niet om kunnen lachen. Middels deze dienst kan een iDevice-bezitter kosteloos berichten sturen naar andere eigenaren. Dit betekent dus dat niet alleen iPhone-bezitters berichten naar elkaar kunnen verzenden, ook iPod Touch- en iPad-bezitters kunnen meedoen.

Dit zijn slechts enkele wijzigingen die ik even kort uit de doeken doe. In dit artikel zullen de grootste wijzigingen uitgebreid besproken worden. Apple geeft aan dat er meer dan 200 nieuwe functies worden geïntroduceerd met iOS 5, maar dat zou te veel zijn om allemaal in één artikel te belichten.