4min

Applicaties: Kids Corner & 3rd Party-apps

Kids Corner


Kids Corner of in het Nederlands Speelhoek is een functie die Microsoft pas op het laatste moment heeft geïntroduceerd. Kids Corner kan gezien worden als een omgeving waarin anderen zonder risico gebruik kunnen maken van apps, muziek en video’s die je zelf ingesteld hebt als toegankelijk. Het is simpel gezegd een gastaccount waarbij je zelf de toestemmingen verleent. Wat jammer is, is dat er maar één speelhoek aan te maken is. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je ene kind niet oud genoeg is voor een bepaald spelletje, terwijl je datzelfde spel wel toevertrouwt aan een ander kind.

Het mooie van Kids Corner is natuurlijk dat je je telefoon met alle vertrouwen aan je kind kan geven. Je weet dat er niet gerommeld wordt in je eigen data en je hoeft dus ook niet bang te zijn dat al je contacten bijvoorbeeld per ongeluk verloren gaan door toedoen van een ander. Natuurlijk moet je hiervoor wel een wachtwoord instellen voor je eigen vergrendelingsscherm.


Kids Corner is op te starten door de telefoon in the schakelen en het openingsscherm naar links te vegen, waarna een corner tevoorschijn komt en vervolgens naar boven te vegen. De speelhoek is voor het kind naar eigen smaak in te delen qua kleuren en startscherm. Het verdere gebruik is grotendeels hetzelfde als bij de hoofdaccount. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om iets via sociale netwerken te delen of een in-app aankoop te doen. Ook het wereldwijde web blijft ongemoeid in de Kids Corner.

Gek is wel dat Microsoft er niet voor heeft gezorgd dat applicaties zoals Facebook, Twitter, Skype en dergelijke geen gebruik maken van de persoonlijke gegevens van de hoofdaccount. Sta je dus bijvoorbeeld toe dat de Facebook-app gebruikt mag worden, dan kán je alsnog status-updates verwachten die door je kinderen geschreven zijn. Dat ligt deels aan de ontwikkelaars, maar Microsoft had er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om applicaties met een nieuw profiel op te laten starten. Slordig, jammer en een heel duidelijk punt van verbetering voor de toekomst.

3rd Party-apps


Na een periode van enkele weken gebruik te hebben gemaakt van de HTC Windows Phone 8X kan ik zeggen dat hetgeen waar Windows Phone het momenteel nog duidelijk verliest ten opzichte van de concurrentie niet zo zeer het besturingssysteem zelf is, maar de aanvullende software. De meeste applicaties zijn zowel functioneel als visueel inferieur aan de tegenhangers van de iOS- en Android-platformen. Daarnaast mag het duidelijk zijn dat de grote partijen inmiddels wel een Windows Phone-applicatie aanbieden, maar dat het aanbod nog altijd vele malen kleiner is dan bij iOS en Android. Daar wordt echter gestaag aan gewerkt.

Zo laadt de Facebook-applicatie telkens de News Feed opnieuw als je van Status Update terug naar het hoofdscherm van de app gaat, waardoor je weer bovenaan het overzicht belandt. Niet handig als je de hele dag niet op Facebook bent geweest en even aan het bijlezen bent. Facebook biedt je ook een optie om je eigen foto’s als achtergrond in te stellen in de app, wat leuk is, maar het geheel in veel gevallen tot een grote chaos maakt.


Een andere veelgebruikte applicatie is natuurlijk WhatsApp. Het drama begint daar al bij het activeren van de applicatie, waarbij je een activeringscode aanvraagt welke vaak tijden op zich laat wachten. Een andere slordigheid is de teller die hierbij gemoeid is, die telt van 5 minuten naar beneden af, waarna de activeringscode verloopt. Als de 5 minuten voorbij zijn, begint de teller ineens weer op te tellen, maar er verschijnen geen functies op een nieuwe SMS te versturen of een gesproken bericht te ontvangen zoals dat bij andere platforms wel het geval is. Als WhatsApp eenmaal geactiveerd is werkt het allemaal redelijk, al komen ontvangen berichten zeker niet onmiddellijk aan en is de boel een stuk minder overzichtelijk dan bij Android en iOS. De Modern UI vind ik mooi, maar sommige applicaties schikt het gewoon niet.

9292ov is eveneens een applicatie die je op menig smartphone zal terugvinden. Qua uiterlijk is de applicatie zo slecht nog niet, maar op functioneel gebied mist ook hier een hoop. Je kan niet inloggen met je 9292-account, op andere platforms kan je op die manier je favoriete locaties zoals je thuisadres inladen. In Windows Phone 8 moet je dat iedere keer dus handmatig invoeren.