4min

Algemene verbeteringen & under the hood

Naast de bijgewerkte en nieuwe apps heeft Apple enkele wijzgingen gemaakt door het hele besturingssysteem. De eerste daarvan is dat het openen van Launchpad sneller gaat in Mavericks. Waar hier in Mountain Lion een kleine vertraging in zit, is dit in Mavericks direct.

Notificaties zijn in OS X 10.9 verbeterd, zoals ik al eerder beschreef is dat bijvoorbeeld in de Mail-app doorgevoerd. Zo is het nu mogelijk om direct vanuit een notificatie te reageren op een bericht of e-mail, bijvoorbeeld. Ook is het mogelijk om op basis van een notificatie die aangeeft dat een installatie is voltooid, direct de computer te herstarten of een waarschuwing van een taak uit de Herinneringen-app af te vinken, zonder de app te openen.

In het Notificatiecentrum is een speciale knop toegevoegd genaamd Berichten. Daarmee is het mogelijk om snel even naar iemand een bericht te versturen: vul het Aan-veld in, typ het bericht en klik op Verstuur en het bericht is onderweg. Hiervoor hoef je dus niet de iMessage-app te openen.

In het Systeemvoorkeuren-menu van het Notificatiecentrum is de optie Niet Storen toegevoegd, met uitgebreide instellingen. Met Niet Storen worden notificaties onderdrukt. Zo kan gekozen worden tussen welke tijdstippen deze functie automatisch moet worden ingeschakeld en of dat ook bij de sluimerstand van het beeldscherm moet gebeuren. Verder kan je kiezen om toch oproepen van bepaalde contactpersonen toe te staan.


In Mountain Lion was Niet storen overigens ook al aanwezig, maar moest je even weten hoe het in te schakelen was: namelijk door met de option-key ingedrukt op het Notificatiecentrum-icoontje rechtsboven in de menubalk van OS X te klikken. Dit icoontje wordt dan grijs. Deze truc werkt nog steeds in Mavericks.

Het Dock heeft een iets andere look als deze links wordt weergegeven. Dan krijgt deze namelijk een nieuwe, doorzichtige stijl, die een beetje doet denken aan het dock van Tiger. In Mountain Lion werd het Dock, als het links wordt weergegeven, altijd een beetje zwart.

In Mission Control is het nu mogelijk om bureaubladen beter te organiseren. Het eerste bureaublad is niet langer ‘heilig’: fullscreen apps kun je links van het eerste bureaublad slepen en het eerste bureaublad is vanaf nu ook te sluiten.


Het venster om Versies te beheren is verbeterd. Dit venstertje kun je oproepen indien het bestand eerdere versies ondersteunt, door in de titelbalk op het pijltje naast de documentnaam te klikken – dat pijtje verschijnt alleen als je er met je muis in de buurt bent. Het pop-upvenster dat dan verschijnt, bestaat nu uit drie regels: een tekstveld om de naam aan te passen, nog een tekstveld om labels toe te voegen en tenslotte een uitklapmenu voor de locatie met een vinkje Beveiliging. De mogelijkheden om een bestand te dupliceren en door eerdere versies te bladeren, zijn echter verdwenen.

In de Activiteitenweergave is een tabblad toegevoegd voor het energieverbruik van apps en ook in het accumenu in de menubalk bovenaan is het mogelijk om apps te vinden die erg veel stroom verbruiken, om te bepalen waarom je accu zo snel leeg is als dat onverhoopt het geval mocht zijn.

OS X 10.9 Mavericks heeft betere ondersteuning voor meerdere beeldschermen. Als je twee beeldschermen hebt aangesloten en op een daarvan een fullscreen-app draait, zal het andere beeldscherm niet als voorheen compleet nutteloos zijn, maar ook gewoon te gebruiken zijn. Daarnaast worden op beide beeldschermen nu het Dock weergegeven, evenals de menubalk. Dat werd tijd ook, want veel mensen werken tegenwoordig met meerdere schermen.

Apple lijkt de Herinneringen-app te zijn vergeten. De app ziet er hetzelfde uit als de vorige versie in Mountain Lion en ik heb geen nieuwe functies kunnen ontdekken.

Onder de motorkap


Onderhuids heeft Apple wat dingen veranderd, die een positieve impact moeten hebben op vooral de accuduur van het besturingssysteem. Een voorbeeld van zo’n feature is Compressed Memory: het samenpersen van het geheugen. Mavericks zal automatisch het minst gebruikte geheugen gaan comprimeren tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke grootte. Apple claimt dat dit sneller is dan het geheugen naar de schijf wegschrijven en vervolgens het geheugen vrijmaken. Onafhankelijke onderzoeken lijken dit te bevestigen.

Nog een nieuwe functie is App Nap. Deze functie zorgt ervoor dat apps die niet op de voorgrond staan, niet zichtbaar zijn én geen audio afspelen, geen of in ieder geval heel weinig resources te geven. Ontwikkelaars kunnen natuurlijk dit gedrag zelf afstellen, maar Mavericks zal er standaard streng mee omgaan.

Time Coalescing is een andere nieuwe techniek die eveneens bedoeld is om de accuduur van je MacBook te verlengen. Deze functie wordt dan ook alleen ingeschakeld als je MacBook op de accu werkt. Time Coalescing probeert alle timers van de verschillende processen te stroomlijnen. Het probeert deze timers in groepen te laten afgaan, zodat de CPU minder vaak belast wordt voor kleine opdrachten en in één keer meer taken kan uitvoeren, wat uiteindelijk stroom bespaart.