4min

Windows Store en Zoeken met Bing

Windows Store


Ook de Windows Store heeft van Microsoft een flinke update gehad. De hele manier waarop apps worden gepresenteerd is op de schop gegaan. Persoonlijk vond ik het vaak eindeloos lange lijsten waar ik vervolgens al snel de weg in kwijtraakte en hierdoor weinig goede apps kon vinden. Tenzij ik natuurlijk echt op de naam van bepaalde apps ging zoeken, maar ontdekken was lastig.

Microsoft kiest nog steeds voor een eigen huisstijl en manier van presenteren, maar heeft wel blokken met lijstjes gemaakt. Zo opent de Windows Store met een wat groter blok waarin één app wordt uitgelicht en waar je eventueel nog doorheen kan scrollen. Daarnaast is een persoonlijke selectie gemaakt van apps die voor de gebruiker interessant worden geacht. Dzee lijst wordt samengesteld op basis van je zoekopdrachten naar apps en het gebruik van reeds geïnstalleerde apps.




Daarna volgen nog enkele andere grote blokken met apps, zoals een blok met Trendy-apps, een blok met Nieuw en Favoriet, Populair betaald en Populair gratis. Vooral die laatste blokken zijn populair in veel andere applicatiewinkels. Ook de weergave van een app is wat verbeterd, je krijgt nu in één oogopslag meteen een goed beeld van een app en de gemiddelde gebruikerswaardering. Ook kan je met een simpele veeg naar rechts de laatste gebruikersbeoordelingen lezen, wat voor veel mensen vaak de reden is om een app wel of niet te proberen.


De vernieuwde Windows Store zal er in mijn ogen wel aan gaan bijdragen dat het succes van deze applicatiewinkel wat groter wordt. Het succes is namelijk nog te laag en dat zal Microsoft ook zorgen baren. Veel kwalitatief goede apps die we op Android en iOS wel tegenkomen zijn in de Windows Store afwezig. Daarnaast zijn er soms wel Windows-versies van apps, maar is de kwaliteit ervan een heel stuk lager. Microsoft heeft opnieuw te kennen gegeven er alles aan te doen om die kwaliteit en beschikbaarheid te verbeteren.

De grootste winst met de lancering van Windows 8.1 was een Facebook-app. Ook zal Flipboard binnenkort een eigen Windows 8-app lanceren.

Zoeken in Windows 8.1 met Bing


Het zoeken in Windows 8 is ook op de schop gegaan met de komst van Windows 8.1. Het is nog steeds mogelijk om vanuit het startscherm gewoon te beginnen met typen. Als je niet op Enter drukt, dan zijn de resultaten nog steeds hetzelfde als in Windows 8, druk je echter wel op die toets, dan wordt de zoekapplicatie opgestart. Tenzij je zoekopdracht exact overeenkwam met die van een app, dan wordt die opgestart.

In de zoekapp worden resultaten getoond uit verschillende bronnen, de zoekapplicatie is flink uitgebreid. Er wordt gezocht in de Windows Store, Windows Instellingen, documenten, foto’s en video’s, e-mails, contacten en tot slot wordt met Bing op internet gezocht. Dat laatste kan ook weer additionele informatie opleveren zoals het Weer in een bepaalde plaats. In het geval van documenten, foto’s en video’s kijkt Microsoft ook in de SkyDrive-omgeving rond voor resultaten.


Afhankelijk van hoe intensief de computer wordt gebruikt, en hoeveel er dus kan worden gevonden, worden er resultaten getoond. Bij veel zoekopdrachten zal je slechts uit enkele bronnen resultaten zien verschijnen, maar het kan ook voorkomen dat bijna alle bronnen wel zoekresultaten presenteren. Wat mij betreft is deze zoekapplicatie een echte aanwinst voor Windows 8. Normaal gebruik ik over het algemeen Google Search, maar deze gecombineerde zoekopdrachten over je computer en het internet bieden toch wel een grote meerwaarde.

Bing is al jaren de zoekmachine van Microsoft, maar kan het succes van Google maar niet evenaren. Wereldwijd heeft Google zo’n 70 procent van de zoekmarkt in handen en Bing slechts 6 procent, tellen we daar de zoekmachine van Yahoo bij op, welke ook door Bing wordt verzorgd, komt Microsoft op 12 procent.

Het is per land verschillend hoe groot het succes van Bing ongeveer is. In Nederland en België gebruikt vrijwel iedereen Google Search, maar in de Verenigde Staten is Google iets minder dominant. Daar heeft Bing wel een groter aandeel van om en nabij de 20 procent. De zoekmachine is daar echter ook beter gevuld met veel meer lokale resultaten, iets waar Bing in Nederland toch echt tekort schiet. Ook stopt Microsoft in zijn thuisland veel geld in de marketing van Bing, waar ik in onze regio nog nooit een reclame voor Bing heb gezien.