Abonneer je gratis op Techzine!

Omnipage Pro 12 van Scansoft

Van Avante kregen wij het OCR pakket Omnipage Pro 12 van Scansoft. Omnipage is al jaren lang één van de bekendste OCR software pakketten die er bestaan. Omnipage Pro is volledig Nederlandstalig wat natuurlijk erg makkelijk is in gebruik. Omnipage word geleverd met een handleiding die uit een kleine honderd pagina’s bestaat. Dit is ook meteen een goed pluspunt! Tegenwoordig proppen ze maar alle info op een cd-rom zodat ze geen papier hoeven te gebruiken, en zo dus extra kosten drukken. Als ik iets wil opzoeken doe ik dat nog het liefst bladeren in een boek, omdat dit gewoonweg sneller is en je hoeft niet uit het programma zelf om de helpfile van cd-rom te lezen. Erg makkelijk dus een handleiding op papier!

Wat is er nu zo bijzonder aan Omnipage Pro 12? Met Omnipage Pro kan je elk document of dit nu geschreven is of getyped inscannen en door het programma laten digitaliseren in bijvoorbeeld een Word document of een PDF. Over het algemeen is er nogal wat critiek op dit soort programma’s omdat de meeste de tekst niet of niet goed herkennen en er de gekste woorden van maken. Ik was dus erg benieuwd of Omnipage Pro 12 dit wel goed aankon en ik ben dan ook meteen twee tekstdocumenten gaan maken. Het eerste document heb ik getyped in Word met als font Times New Roman op tekengrootte 12 en dit dan uitgeprint op beste kwaliteit (inktjet printer) Het tweede document heb ik handmatig geschreven (aan elkaar vast) En ik heb de proef op de som genomen en gekeken hoeveel fouten Omnipage Pro 12 erin maakte.

Om eventjes makkelijk een conclusie en een percentage eruit te halen heb ik de documenten gevuld met honderd woorden. Hierna heb ik de documenten ingescant op 300 DPI (standaard) hierna heb ik gekeken hoeveel fouten zaten in het getypte document en hoeveel fouten er zaten in het geschreven document. De uitlslag is aan de ene kant schrikbarend en aan de andere kant erg goed! Het met de hand geschreven document werdt gewoon een regelrechte ramp. Ik kon er geen één goed woord in herkennen! Hier schrok ik zo van dat ik alles opnieuw heb geschreven maar nu alles in duidelijke blokletters. De blokletters die ik met de hand geschreven had herkende hij erg goed! 98 van de 100 woorden waren goed. De fout die hij maakte was de hoofdletter I en de l door elkaar halen. De tweede test was een getypte en uitgeprint document met precies dezelfde inhoud als die van het handgeschreven document. En hier herkende hij 100 van de 100 woorden! Hierna heb ik het document op normale afdruk kwaliteit afgedrukt en het opnieuw laten inscannen en laten digitaliseren door Omnipage Pro, en ook hier weer 100% herkenning!Omnipage Pro 12 let ook goed op de layout zoals tabellen randen en arseringen. Soms heeft hij wel eens een klein probleempje ermee, maar over het algemeen behoud hij de layout aardig goed. Mocht je een boek of tijdschrift scannen en hierbij twee pagina’s tergelijke tijd inscannen dan herkent Omnipage Pro 12 dit ook meteen en maakt er dan ook meteen twee pagina’s van! Je kan de gedigitaliseerde documenten opslaan als Word, Word perfect, txt en pdf bestanden. Zo kan je dus alle kanten op met je ingescande documenten

Een leuke en een goede optie dat in Omnipage Pro 12 zit, is dat het de tekst nu ook kan voorlezen. Je zal wel denken ik kan toch lezen en ben toch geen kind van tien dat wil voorgelezen worden! Maar denk eens aan blinde of slechtziende mensen etc… deze zijn maar oow zo blij dat er een pakket bestaat dat tekst kan voorlezen en nog aardig goed ook! Je kan kiezen tussen Nederlands en Vlaams. Je kan de voorleessnelheid klank en geluid aanpassen naar je eigen wensen/smaak. Zodat er niet te snel of te langzaam word gelezen maar precies op jou tempo.

Table of contents