Review: MC: XBMC Media Center

Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

XBMC, wat staat voor XBox MediaCenter, is een mediacenter dat cross-platform beschikbaar is. Het mediacenter is namelijk te verkrijgen op zowel Windows-, Linux- als Mac-systemen. Ook op de Xbox is het project beschikbaar. Het systeem is volledig gratis en is open-source. De broncode is beschikbaar, waaruit blijkt dat het project is geschreven in C++.

XBMC is oorspronkelijk opgezet om te draaien op een Xbox. Dit is ook gelukt, want het pakket is ook populair geworden doordat het vaak meegeleverd werd bij de omgebouwde Xbox. Het pakket is echter later omgebouwd tot een project dat cross-platform beschikbaar is en hedendaags is dit dus ook het geval.

XBMC is beschikbaar in diverse smaken, zo kan je de broncode zien, maar dat is niet echt relevant voor de meeste gebruikers. Daarnaast is er de executable voor Windows-platformen. Er zijn ook Debian packages beschikbaar, uiteraard kan door middel van de broncode een versie op andere systemen gecompiled worden. Er is een mogelijkheid om het systeem op Mac OS te installeren. Op een omgebouwde Xbox werkt het systeem overigens ook.


Functies


XBMC heeft een heel hoop functies, maar richt zich voornamelijk op een paar soorten media. Dit zijn muziek, films en afbeeldingen. Er zijn geen televisie mogelijkheden, maar die missen wij eerlijk gezegd niet. Het televisie kijken via de televisie zelf is immers ook prima mogelijk. XBMC ondersteunt een breed arsenaal aan bestandstypes.

Als we de features-pagina erbij pakken, waar overigens ook opstaat welke bestandstypes er allemaal ondersteund worden, kunnen we concluderen dat XBMC zeer uitgebreid is.

De community achter XBMC is ook erg actief. Zo zijn er diverse skins en scripts te downloaden, die de functies van XBMC zo goed als eindeloos maken. Hoe al deze functies bevallen en of ze goed samenwerken zullen we later tegenkomen in deze review.

Geteste versie


We hebben versie 9.04.1 getest voor Windows. Ook hebben we de Linux-versie onder de loep genomen, de Xbox-versie en de Mac-versie hebben we niet getest. Deze versie is uitgebracht op 27 mei 2009. We hebben deze versie getest zonder plugins. Scripts hebben we enkel gebruikt om te kijken hoe dit systeem draait.

Table of contents