Abonneer je gratis op Techzine!

Mogelijkheden en beheer

TP-Link heeft het op het gebied van de mogelijkheden en features vooral over Adaptive Routing Technology en TP-Link HomeCare. Met dat eerste (afgekort tot ART) doelt TP-Link op de verschillende verbindingsmogelijkheden. ART moet in de praktijk zorgen voor een optimalisatie van de verbindingen. Het systeem kiest zelf per verbinding de optimale route. Dit kan 2,4 of 5 GHz zijn, maar ook een bekabelde verbinding. Het is dus mogelijk om bijvoorbeeld zowel de basismodule als de tweede module bekabeld aan te sluiten en de derde draadloos aan de tweede te koppelen. Ook alle modules bekabeld aansluiten is mogelijk. Dan heb je uiteraard ook geen last meer van het op de vorige pagina besproken ‘repeaterprobleem’, omdat de backhaul dan bekabeld verloopt.

Met HomeCare doelt TP-Link op de ingebouwde Trend Micro Security suite. Na aankoop van het Deco M5-systeem is deze drie jaar geldig. Wil je de beveiligingsoplossing daarna blijven gebruiken, dan moet je een abonnement afsluiten. Heb je geen behoefte aan deze dienst, dan hoef je hem in zijn geheel niet te gebruiken. Je kunt de dienst naar wens in- en uitschakelen. Hou er sowieso rekening mee dat een security suite op je router weliswaar behoorlijk wat dreigingen tegen kan houden, maar niet de plaats van de software op de pc’s in het netwerk in kan nemen. Stop je bijvoorbeeld een usb-stick in een pc, dan is het nog altijd belangrijk dat er lokaal actie ondernomen kan worden. Volgens TP-Link is het overigens niet alleen mogelijk om ‘standaard’ verkeer te scannen, maar kan ook SSL-verkeer gecontroleerd worden. Qua beheer middels de app moet je geen wonderen verwachten bij de Deco M5. Je kunt zaken zoals het gastnetwerk, QoS (Quality of Service, waarbij je prioriteit kunt geven aan bepaalde apparaten/diensten) en het ouderlijk toezicht instellen. Ook kun je hier aangeven van welke onderdelen van de Trend Micro-suite je gebruik wilt maken. Dat is het wel zo’n beetje. De ip-range voor je dhcp-pool instellen is bijvoorbeeld niet mogelijk. Dat is toch wel handig om te hebben, ook als je niet zo heel veel verstand van netwerken hebt. Als je van router wisselt en je hebt een statisch ip-adres op bijvoorbeeld een router en/of printer ingesteld, dan is het handiger om de ip-range van de router hierop aan te passen dan in die apparaten te moeten gaan om daar een ander ip-adres in te stellen. TP-Link geeft overigens aan dat het bezig is met het toevoegen van deze optie in de app.

In het algemeen ziet de app er evenals bij de installatie er ook hier goed en overzichtelijk uit. Zeker voor een app-only product is dat erg belangrijk, ook al ligt dit uiteraard ook aan de relatief beperkte instellingsmogelijkheden van de app. Het is hier wederom duidelijk dat dit product niet is gericht op een publiek dat graag alles zelf tot in de puntjes instelt, maar op de algemene gebruiker die gewend is om instellingen en dergelijke vrijwel geheel over te laten aan zijn router. De enige enigszins buitenissige instellingsmogelijkheid die we tegenkomen is de mogelijkheid om de app iedere keer als er een client verbinding maakt, een melding te laten sturen.