Abonneer je gratis op Techzine!

Overklokken (1)

Het overklokken van de processor is iets wat bij een selecte groep nog steeds erg populair is. Deze groep wil dan ook graag weten wat elke reviewer uit de processor heeft weten te persen. Ook wij hebben ons best gedaan, gezien de beperkte tijd die we hadden om deze review te maken hebben we niet de tijd gehad om echt de optimale setup te kunnen vinden. Uiteindelijk moesten we met verschillende websites de samples delen wat inhoudt dat wij de processor slechts 2 dagen op kantoor hebben gehad.

Het is nogmaals het vermelden waard dat AMD alle FX-processoren uitbrengt met een geünlockte multiplier, waardoor de processor niet vooraf is gelimiteerd met een maximum. Je kan echt zelf de max gaan zoeken van je processor, iets wat elke overklokker wel zal kunnen waarderen. Door de mogelijkheden die dit biedt is de FX-serie wel een heel leuke voor de enthousiaste overklokkers. AMD heeft zelf met een groepje overklokkers en een aantal ‘hand-picked’ samples en vloeibare helium een nieuw wereldrecord gezet met deze Bulldozers.

Van verschillende concollega’s hebben wij begrepen dat zij de 5000 MHz gehaald hebben met gewone luchtkoeling onder stressomstandigheden. Wij kregen bij Techzine het wel voor elkaar om het systeem idle te draaien boven de 5000 MHz, maar niet om deze stabiel te laten lopen op deze snelheid. Als we uiteindelijk gaan kijken naar wat we stabiel hebben gehaald onder stressomstandigheden, zijn wij blijven steken op 4616 MHz.

Uiteindelijk kent elke FX 8150-processor een ander limiet: de ene kan net wat verder op zijn staart worden getrapt dan de ander. Ook hebben de instellingen, het moederbord, de BIOS-versie, het voltage, de koeler en zelfs de koelpaste invloed op de uiteindelijke prestaties.

Hieronder onze resultaten met AIDA64:
Zoals je ziet vallen de resultaten wat tegen. Hopelijk weten de fanatieke overklokkers er meer uit te halen.