4min

Uiterlijk

Tablet


Algemeen

De Asus Eee Pad Transformer Prime is qua uiterlijk goed te vergelijken met de UX31-ultrabook van hetzelfde bedrijf die ik onlangs van een review voorzag. Dit is grotendeels te danken aan de coating op de achterkant van de tablet. Asus heeft beide producten namelijk voorzien van een circulair geborsteld metaal wat zorgt voor een unieke en, in mijn ogen, zeer stijlvol uiterlijk.



De behuizing van de Eee Pad Transformer Prime voelt helaas niet zo stevig aan als dat je zou verwachten wanneer je het product voor het eerst ziet. De voorkant voelt zeer stevig aan, daar zit het probleem niet. De bescherming van de display geeft geen millimeter mee. De achterkant is daarentegen niet zo stug, als je daar kracht op uitoefent geeft de behuizing aardig wat mee. Of het echt een probleem zal zijn onder normaal gebruik valt te betwisten. Mocht het nou echter gebeuren dat er in een onoplettend moment wat verkeerds met de tablet gebeurt en er de nodige druk op de achterkant van het systeem wordt uitgeoefend, dan zou dit wel eens fataal kunnen zijn voor de hardware. Let wel: dit is speculatie en niet iets wat we zelf getest hebben.

Voorkant

De voorkant van de Eee Pad Transformer Prime is vrij eenvoudig, er is ook niet veel unieks aan, maar dat is regelmatig het geval met tablets. Opvallend is wel dat de afmetingen van het scherm zodanig zijn dat het logischer is om de Transformer Prime in landschaps-positie te gebruiken dan in portret-mode. Linksboven het scherm zit het Asus-logo. Ongeveer midden boven het scherm zit front-facing camera. Deze camera heeft een resolutie van 1.2 megapixel. De bies rondom het scherm is van glanzend zwart plastic en dit lijkt natuurlijk best op de iPad, maar daarin is Asus zeker niet de enige, zoals inmiddels uit de vele rechtszaken rondom het design van de iPad wel is gebleken.



Achterkant

Aan de achterkant is in het midden van de tablet nogmaals het Asus-logo terug te vinden. Boven het logo zit een camera met een resolutie van 8 megapixel, rechts daarvan zit een LED-flitser zodat de tablet ook in donkere omgevingen nog een aardig plaatje zou moeten kunnen schieten.

De tablet is helaas niet open te maken, maar dat is bij de meerderheid van de tablets het geval. De consument heeft daarnaast ook niet bijzonder veel te zoeken in de ingewanden van het product, behalve wellicht voor het vervangen van de accu.





Zijkanten

Aan de bovenkant van de Transformer Prime zit aan de linkerzijde een aan/uit-knop. In deze knop zit een ledje verwerkt dat oranje oplicht wanneer de tablet aan de lader is aangesloten. Als de accu volledig is opgeladen wordt het LEDje groen. Verder naar rechts zit een klein rond gaatje waarachter zich een microfoon bevindt.

De onderkant huisvest drie inkepingen, waarvan de middelste gebruikt kan worden om de lader in te plaatsen. De twee uitsparingen naast deze aansluiting zijn bedoeld om de tablet wat meer stevigheid te geven wanneer deze in de dock (het toetsenbord) is geplaatst.





De linkerzijkant is van boven naar beneden voorzien van een dubbele volumeknop, een micro-HDMI-aansluiting, een micro SD-slot en nogmaals een microfoon. Waarschijnlijk heeft Asus er voor gekozen om twee microfoons te monteren en aan de hand van de oriëntatie van de tablet te bepalen welke microfoon gebruikt moet worden, zodat deze normaliter nooit afgedekt is.

De rechterzijkant bevat een 3,5 mm jackplug om een koptelefoon op aan te sluiten, daaronder zit tevens een speaker verwerkt. De Transformer Prime heeft slechts één speaker en dus mono-geluid. Dat terwijl de originele Transformer nog voorzien was van stereo-audio. Daarnaast is de locatie van de speaker ook vrij ongelukkig, aangezien je waarschijnlijk met je rechterhand op deze plek de tablet vasthoudt wanneer je een video aan het kijken bent.



Toetsenbord


Om te beginnen voelt de docking-station van de Transformer Prime vrij zwaar aan. De voornaamste reden hiervoor is waarschijnlijk dat niet alleen in de tablet, maar ook in het toetsenbord een accu zit verwerkt. De tablet wordt in het scharnierpunt geplaatst en middels twee pinnen wordt deze vervolgens vastgezet. Je kan de Transformer Prime weer demonteren door een schuifje te gebruiken. Het scharnierpunt is vrij stroef, maar zeker niet té stroef.

Het toetsenbord is opgebouwd uit kleine plastic toetsen. Op het eerste oog zijn deze toetsen wellicht wat te klein voor prettig gebruik. Onder het toetsenbord zit een trackpad dat multitouch-commando’s ondersteunt. Het trackpad is vrij breed maar niet hoog.



In tegenstelling tot het dock van de originele Transformer biedt dit dock ruimte voor slechts één USB 2.0-poort, waar dit er twee waren. Dit komt voornamelijk doordat de constructie taps toeloopt. Verder is er een kaartlezer voor SD-kaarten en nogmaals een aansluiting om de meegeleverde lader op aan te sluiten, aangezien het dock zijn eigen accu heeft. Als je de tablet in het dock hebt staan kan je de lader alleen aan het dock aansluiten en zullen beide apparaten opladen.

Combinatie


Als je de tablet in het dock plaatst, houd je een laptop over. Het systeem is qua uiterlijk wel redelijk te vergelijken met een ultrabook, maar qua specificaties natuurlijk niet, aangezien een ultrabook een Intel-processor heeft. De Transformer Prime is voorzien van een een nVidia Tegra 3-soc.



Asus heeft echt goed werk afgeleverd wat betreft deze combinatie. Het geheel voelt zeer stevig aan en ziet er ook goed uit. Je zou bijna niet opmerken dat het scherm van de ‘laptop’ gewoon een tablet is.