4min

Gebruik

Android


Asus had de Transformer Prime bij de lancering voorzien van Android Honeycomb, maar sinds ongeveer een week is er een update naar Android Ice Cream Sandwich ofwel Android 4.0 beschikbaar. Vooral voor de mensen die het dock willen gebruiken komt deze update als een geschenk uit de hemel aangezien deze versie van Android veel beter om kan gaan met input vanuit een extern toetsenbord en trackpad.

Asus heeft niet bijzonder veel aanpassingen doorgevoerd in Android. Het opvallendste in het menu in de rechteronderhoek van het systeem, waar tegenwoordig de notificaties worden weergegeven op tablets. Asus heeft hier drie knoppen toegevoegd waarmee het energiemanagement van het systeem kan worden aangepast. Er kan worden gekozen voor Power Saving, Balance en Performance. Logischerwijs verschuift de balans tussen accuduur en prestaties wanneer je het management wijzigt. Verder kan er in dit menu ook nog een Super IPS+-mode worden geactiveerd, welke speciaal voor buitengebruik is ontwikkeld.



Een leuke toevoeging die Asus heeft gedaan is de mogelijkheid om een Xbox 360- of PS3-controller aan te sluiten op de USB-aansluiting in het Docking Station. Zo kan je gamen met een controller op je tablet, wat vaak toch fijner is dan met een touchscreen.

Toetsenbord


Als je de tablet aansluit op het dock zal het digitale toetsenbord niet langer verschijnen op het scherm van de tablet, wanneer het nodig is om het systeem van invoer te voorzien. Daarnaast verschijnt er tevens een zwarte cursor met een stijlvolle blauwe glow op het scherm, welke je uiteraard aanstuurt via het trackpad.

Gezegd moet worden dat de ondersteuning voor voornamelijk het trackpad nog steeds niet perfect is, ondanks de verbeteringen die Google doorvoerde. Je merkt dit doordat de ‘hoover’-functie niet zo vloeiend werkt wanneer je over internet aan het surfen bent. Als je met je muis over een menu gaat dat zich aan zou moeten passen wanneer je met de aanwijzer op een knop staat, zal dit een fractie van een seconde extra kosten ten opzichte van een desktop-systeem. Echt storend kan het echter niet genoemd worden. Wel vind ik dat het trackpad in de lengte aan de kleine kant is en dat je in die richting wel eens wat ruimte tekort komt.



Het toetsenbord typt na even wennen aardig lekker, al had ik het zeker niet erg gevonden als de toetsen net een millimeter meer uit de behuizing zouden steken zodat ze net wat makkelijker aangeslagen kunnen worden.

Wat verder nog handig is aan dit toetsenbord, is de toevoeging van functie-toetsen zodat je bijvoorbeeld de WiFi of Bluetooth kan in- of uitschakelen, of makkelijk de browser of systeeminstellingen kan openen, om maar eens wat voorbeelden te geven. Op de plek waar bij Windows-computers het bekende Windows-vlaggetje zit, heeft Asus een toets met een huisje erop geplaatst, zodat je ook makkelijk terug kan naar het hoofdscherm van Android.

Scherm


Asus heeft een zogenaamd IPS+-paneel in de Transformer Prime geplaatst. Dit scherm is vergelijkbaar met het scherm in de iPad, maar heeft wel een veel hogere resolutie in vergelijking met die tablet. Het scherm wordt beschermd door Gorilla Glass, wat een zeer sterk materiaal is. Op de vorige pagina concludeerde ik reeds dat de voorkant van de tablet zo goed als niet meegeeft wanneer er druk op wordt uitgeoefend en dit is de reden ervan.

Het scherm is lekker scherp en het is zeker geen straf om te moeten browsen, een video te bekijken of een boek te lezen op dit apparaat. Daarnaast wordt de input van je vingers prima opgepikt, het scherm is zelfs erg gevoelig. Bij de Samsung Galaxy Tab 10.1 was het zo dat we ons een beetje ergerden aan het feit dat het scherm af en toe geen input registreerde, dit is bij de Transformer Prime zeker niet het geval.



Helaas is het scherm van de Transformer Prime dan weer niet zo scherp en helder als dat van de Galaxy Tab 10.1. Het mag duidelijk zijn dat de Galaxy Tab 10.1 de betere tablet is wanneer het gaat om beeldkwaliteit, maar dat de Transformer Prime het daarentegen in veel andere opzichten zoals connectiviteit en functionaliteit weer weet te winnen van Samsung’s paradepaardje.

Zeer bevredigend is de coating van het scherm, welke bedoeld is om vingervlekken tegen te gaan. Deze coating blijkt zeer goed te werken in vergelijking met andere tablets en dat is erg fijn bij het kijken van een video, bijvoorbeeld.

Accu


De Transformer Prime is voorzien van een optie om het energieschema makkelijk aan te passen, een functie die veel andere laptops ontberen. Normaliter is het een zaak van de helderheid lager zetten en eventueel Bluetooth en WiFi uit te schakelen, wil je wat langer doen met je accu. Asus heeft hier dus slim op ingespeeld met de eenvoudige energieschema’s.

De energieschema’s hebben als gevolg dat of de accu óf de prestaties positief worden beïnvloed. Natuurlijk is er ook nog de gulden middenweg waarbij er voor een goede balans tussen prestaties en accuduur wordt gekozen.

Natuurlijk is er ook nog de accu in het dock, welke voor nog eens ongeveer 8 extra uren stroomvoorziening kan zorgen, wat betekent dat de Transformer Prime onder normaal gebruik bijna de 20 uur zou kunnen aantikken wat betreft accutijd. Zeer respectabel dus. Je kan het Docking Station overigens ook gebruiken als backup-accu. Plaats de Transformer Prime in het Docking Station en de accu van het Docking Station zal zijn lading over gaan dragen aan de accu van de Transformer Prime.

Kinderziektes


De lancering van de Transformer Prime ging gepaard met een aantal kinderziektes, betreffende de ontvangst van GPS- en WiFi-signaal. Inmiddels zijn deze problemen middels een update van Asus opgelost en is de ontvangst van deze twee soorten signalen op zich in orde, hoewel de GPS-module nog steeds niet bijzonder snel een locatie te pakken heeft. Storend kan je de problemen niet langer meer noemen.