3min

Tags in dit artikel

, , ,

Introductie

De afgelopen jaren heeft Apple het hogere segment van de smartphonemarkt voor een groot gedeelte zijn wil opgelegd, als het aankomt op de bouwkwaliteit van smartphones. Steeds meer fabrikanten gingen overstag en introduceerden smartphones met een behuizing van hoogstaande materialen, in plaats van het relatief goedkope plastic dat werd gebruikt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals LG en Samsung, maar er zijn veel merken zoals Huawei, HTC, Nokia en Sony die meegingen in de trend.

Plastic?


Na veel geruchten was daar dan de iPhone 5C, een iPhone die is voorzien van een behuizing van plastic, zoals ook bij de iPhone 3G en iPhone 3GS het geval was. De grote stroom aan geruchten zorgde ervoor dat we niet van een verrassing kunnen spreken toen de telefoon werd aangekondigd. Maar toch, Apple was de drijvende kracht achter de hoogstaande behuizingen en komt nu met een smartphone met een plastic behuizing en dat is toch wel opmerkelijk te noemen.


Apple deed er bij de presentatie alles aan om ons ervan te overtuigen dat de iPhone 5C speciaal is. Zo heeft de telefoon wel een plastic huls, maar vanbinnen is deze alsnog versterkt met metaal en dat is alweer een verschil ten opzichte van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4 (review) en LG G2 (review). Dit metalen frame fungeert tevens ook als de antenne van de telefoon.

Vervanger van iPhone 5


In tegenstelling tot alle voorgaande jaren introduceerde Apple nu twee iPhones. Het was gebruikelijk dat het oudste model -de iPhone 4S- dan uit de winkels verdween, maar in dit geval bleek de iPhone 5 uit 2012 het veld te moeten ruimen terwijl de 8GB-versie van de iPhone 4S nog in de verkoop blijft met een adviesprijs van 399 euro.

Een opvallende keuze, want op het eerste gezicht is de iPhone 5C in vergelijking met de iPhone 5 gewoon minder; we spreken in grote lijnen over dezelfde interne hardware, maar een behuizing van plastic in plaats van glas en metaal. Daar komt bovenop dat de oude Dock-aansluiting in de iPhone 4S langer in gebruik blijft wat voor accessoire-fabrikanten onhandig is.

Prijs & concurrentie


De goedkoopste iPhone 5C heeft van Apple een adviesprijs van 599 euro gekregen. Die introductieprijs is lager dan van alle andere iPhones tot nog toe, maar is toch hoger dan verwacht. Apple benadrukte onlangs nog dat de iPhone 5C geen budgetmodel is en ook nooit zo is bedoeld. De iPhone 4S is Apple’s budgetmodel.

De iPhone 5C wordt in vijf kleuren uitgebracht: blauw, geel, groen, roze en wit. Bovendien heb je de keuze uit versies met 16- en 32GB aan opslagruimte. In de prijsvergelijker van Techzine kan je de iPhone 5C met 16- en 32GB op dit moment vinden met prijzen van respectievelijk 579 en 710 euro. Daarmee ligt de prijs van de 32GB-versie op dit moment iets hoger dan de adviesprijs.

Model Prijs
Nokia Lumia 925 (review) 385 euro
Samsung Galaxy S4 (review) 450 euro
HTC One (review) 505 euro
LG G2 (review) 545 euro
Apple iPhone 5 (review) 565 euro
Sony Xperia Z1 (review) 570 euro
Apple iPhone 5C 579 euro
Apple iPhone 5S (review) 699 euro (adviesprijs)

Het mag ook aan de hand van de concurrentie duidelijk zijn dat de iPhone 5C nogal hoog geprijsd is voor een telefoon van dit kaliber. Nou zijn we natuurlijk wel gewend van Apple dat diens producten nogal duur zijn, maar daar stond ook een hoge kwaliteit tegenover. De concurrentie weet zich echter ook steeds beter te profileren op dat gebied en daarom is het maar de vraag of Apple wel een goede keuze heeft gemaakt met de prijs.