3min

Tags in dit artikel

, , ,

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Sinds de iPhone 4 uit medio 2010 zijn we van Apple gewend dat de bouwkwaliteit van de iPhones nagenoeg perfect is. Echter, nu we ineens weer over een toestel met een plastic behuizing spreken, moeten we met grote voorzichtigheid kijken of dat standpunt in dit geval wel correct is. Een plastic behuizing is in de regel immers gewoon minder goed dan eentje van metaal. De behuizing van de iPhone 5C is wel voorzien van een metalen binnenwerk voor extra stevigheid.

Apple maakt gebruik van polycarbonaat en dat is plastic, maar niet al het plastic is polycarbonaat. Apple benadrukt dan ook dat het plastic van de iPhone 5C beter is dan gebruikelijk. Polycarbonaat wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor ruiten van helikopters, motors en vliegtuigen, krasvaste brillenglazen, enzovoorts. De iPhone 3G en 3GS hadden eveneens een behuizing van dit materiaal en Nokia maakt overigens ook gebruik van polycarbonaat. De ervaring leert dat polycarbonaat niet geheel krasvast is, maar wel aardig weerbaar is en zeker beter is dan het plastic dat een deel van de overige concurrentie gebruikt. Metaal geniet echter toch zeker mijn voorkeur.

Welke bescherming Apple gebruikt voor de schermen van iPhones is nooit geheel duidelijk geworden, al gaat het vrijwel zeker om een product van Corning. Als je hard op het scherm drukt zie je vooral aan de zijkant wel wat vlekken ontstaan. De knoppen zitten zeer stevig in de behuizing en de verschillende onderdelen zitten ook in elkaar zonder gapende kieren en dergelijke.


Hardware


De iPhone 5C is op het gebied van hardware vrijwel gelijk aan de iPhone 5. Indien er verschillen zijn, vermeld ik dat onderstaand bij het specifieke onderdeel dat besproken wordt.

In de iPhone 5C is de Apple A6-chipset te vinden. Deze chipset bestaat uit een dual-core processor die is geklokt op 1,3 GHz en een PowerVR SGX 543MP3, wat een GPU met drie rekenkernen is. Het werkgeheugen in het toestel bedraagt 1GB.

Het scherm heeft een resolutie van 640 bij 1136 pixels en heeft een afmeting van 4 inch. Dat komt neer op 326 pixels per inch. De concurrentie zit daar tegenwoordig dik boven. Dat is natuurlijk knap, maar je ziet het verschil nauwelijks meer als je op normale afstand kijkt. Apple heeft het idee achter de Retina-resolutie natuurlijk ook niet voor niks bedacht; de pixel-ratio is zo hoog dat het menselijk oog op normale afstand geen verschil meer ziet tussen de pixels. Hogere pixeldichtheid is dus niet nodig, volgens Apple. In principe kan ik me daar achter scharen.

De iPhone 5C biedt ondersteuning voor Bluetooth 4.0, WiFi a/b/g/n en 4G-netwerken. In België en Nederland worden alle frequenties die providers gebruiken ondersteund door de iPhone 5C. Dat laatste is een verschil ten opzichte van de iPhone 5, die met een beperkt aantal frequenties overweg kon. Er is geen ondersteuning voor NFC-connecties. De telefoon kan je met je computer en accessoires verbinden middels de Lightning-poort. Als je accessoires hebt met een Dock-aansluiting, kan je daar een adapter voor kopen zodat ze niet in één klap onbruikbaar zijn.

De iSight-camera heeft een resolutie van 8 megapixel en wordt bijgestaan door een LED-flitser. De lenzen zijn van saffier, het op één na hardste materiaal dat bestaat. De FaceTime-camera heeft een resolutie van 1,2 megapixel en ondersteunt maximaal 720p-opnames.

Een tweede verschil ten opzichte van de iPhone 5 is de accucapaciteit, die is met 1.510 mAh net iets groter geworden. Dat levert volgens de specificaties een stand-bytijd van 250 uur op, in plaats van 225 uur bij de iPhone 5.