3min

De Samsung Galaxy S5

Met de nodige toeters en bellen heeft Samsung zoals verwacht zijn nieuwe vlaggenschip aangekondigd in Barcelona. Het Zuid-Koreaanse merk heeft zich gericht op vijf aspecten: ontwerp, camera, connectiviteit, gezondheid en lifestyle.


Uiterlijk


Toen we de Galaxy S5 voor het eerst in de hand hadden, was al wel duidelijk dat de telefoon veel gelijkenissen vertoont met zijn voorganger, vooral de voorkant en de zijdes komen grotendeels overeen. Natuurlijk zijn er wel een aantal kleine verschillen, zoals een multitask-knop in plaats van een optie-knop onder het scherm en de Home-knop heeft een wat andere vorm.

Vooral de achterkant verschilt in grote mate. Samsung heeft gekozen voor een wat stroever aanvoelend plastic, wat de Galaxy S5 wat hoogwaardiger laat aanvoelen. Wel twijfel ik of Samsung daarmee de roep om een robuust vlaggenschip volledig weet te stillen; De Galaxy S5 blijft uiteindelijk toch grotendeels van plastic en voelt daarom niet bijzonder stevig aan.

Hardware


Samsung heeft bij de presentatie niet veel aandacht gegeven aan de interne hardware. Het Zuid-Koreaanse bedrijf geeft ook aan dat het niet langer draait om overdreven goede hardware. Ik ben het daar mee eens, nuttige functionaliteit is vandaag de dag van groter belang. De honger naar meer kracht is al een tijdje gestild.

Het is op dit moment ook niet geheel duidelijk wat voor chipset Samsung gebruikt, maar het lijkt om een Qualcomm 801 te gaan. De quad-core processor tikt op 2,5 GHz. Verder vinden we 2GB werkgeheugen, een Full HD-scherm van 5,1 inch en 16 of 32GB opslagcapaciteit.

Samsung doet hiermee niet erg veel bijzonders. Het is goede hardware, maar niks extreems. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zelf rekende op 3GB werkgeheugen en een Exynos-processor met acht rekenkernen. Samsung vond dat niet nodig en ik kan me daar ook wel in vinden. De aandacht moet op de functionaliteit voor de gebruiker liggen, niet op de marketing- en winkelmedewerker die klanten moet overtuigen door het opnoemen van specificaties.

Camera


De camera is volgens Samsung supersnel en stelt in maximaal 0,3 seconde scherp. Dat de camera snel is, kunnen wij bevestigen. Ook de mogelijkheid om extreem langzaam of juist extreem snel een video op te nemen is een goede toevoeging, maar lag ook wel in de lijn der verwachting.

In de korte periode dat we de Galaxy S5 konden gebruiken, konden we niet goed analyseren hoe goed de foto’s en video’s nou exact zijn. De eerste indruk is goed, maar daar zullen we met onze uiteindelijke review dieper op in gaan.


Waterbestendig


De Galaxy S5 is waterdicht en Samsung wil ook dat je de smartphone op die manier gebruikt. De Zuid-Koreanen moedigen je aan om de smartphone te gebruiken in de regen, in het (zwem)bad of andere vochtige situaties. Let wel: waterbestendig is niet waterdicht. De smartphone kan maximaal een half uur op een diepte van een halve meter overleven.

De waterbestendigheid hebben we vooralsnog niet kunnen testen, ook dit hopen we in de uiteindelijke recensie te kunnen doen.