Abonneer je gratis op Techzine!

Gebruikservaring & software

De Sony Xperia Z1 Compact heeft een groot voordeel ten opzichte van andere mini-smartphones en dat heeft te maken met de prestaties. Deze smartphone beschikt over een Snapdragon 800-chipset van Qualcomm en dat is één van de meest krachtige opties die op dit moment beschikbaar zijn. Dat merk je ook wel, want de smartphone is gewoon razendsnel bij de dagelijkse taken. Andere mini-modellen beschikken over veel minder zware hardware.

Van links naar rechts: De Sony Xperia Z1, Xperia Z1 Compact en Apple iPhone 5S

Ik ben daarnaast ook zeer tevreden over het formaat van de smartphone. Sinds de opkomst van smartphones met schermen van 5 inch of groter heb ik lopen mekkeren dat ik niet het gehele scherm kan bedienen als ik maar één hand wil gebruiken. Bij de Xperia Z1 Compact heb ik dit probleem niet; De telefoon is vrijwel even groot als een iPhone, maar daar zit een scherm van 4 inch in. De Xperia Z1 Compact heeft dus een scherm wat dus 0,3 inch groter is.

Sony’s Android-skin: Timescape UI


Het actieve besturingssysteem is Android 4.3 Jelly Bean, maar Sony heeft wel beloofd dat er binnenkort een update naar Android 4.4 KitKat (review) zit aan te komen. Daarmee zou de Xperia Z1 Compact weer volledig bij de tijd zijn.

Sony heeft de nodige aanpassingen gedaan aan Google’s mobiele besturingssysteem. Je hebt standaard vijf hoofdschermen, maar kan er maximaal zeven hebben, als dat je ding is. Die hoofdschermen kan je volstouwen met widgets en snelkoppelingen.


In het multitaskmenu van Sony heb je bovendien ook de mogelijkheid om zogenaamde small apps op te starten. Deze apps zweven bovenop Android en apps en zijn handig als je bijvoorbeeld snel iets moet uitrekenen, opschrijven of als je een geluidsopname wilt maken. In Google Play vind je in totaal al bijna 100 van dit soort apps met uiteenlopende doelenden. Ook kan je Android-widgets omzetten naar een small app. Je kan van elke small app één versie open hebben, maar verder zijn er weinig limieten aan het tegelijkertijd openen van meerdere small apps.

Sony heeft het overzicht van applicaties uitgerust met een extra paneel dat tevoorschijn komt als je vanuit de linkerzijde van het scherm een horizontale veeg uitvoert. Dit scherm biedt handige mogelijkheden zoals het zoeken naar of verwijderen van apps, alsook het veranderen van de rangschikking.


Het notificatiecentrum is voorzien van een rij schakelaars om zaken als WiFi en Bluetooth aan en uit te zetten. Via de Instellingen-app kan je bepalen welke schakelaars hier moeten staan, eventueel kan je ook een extra rij toevoegen zodat er in totaal tien schakelaars staan. Verder doet Sony weinig bijzonders met het notificatiecentrum.

Je ontgrendelt de telefoon door verticaal te vegen over het scherm, ook kan je verschillende widgets aanmaken op het vergrendelscherm en het notificatiecentrum of de Camera-app openen.

Software


Sony levert de Xperia Z1 Compact aan met 48 applicaties. Daarvan vind ik een deel zoals NeoReader, Socialife News, Sony Select, Voice Dialer, Xperia Care en Xperia Lounge in meer of mindere mate overbodig. Ze voegen in mijn ogen weinig tot niks toe.

Ook zijn er met de apps Album en Photos bijvoorbeeld twee fotogalerijen beschikbaar. Sony mag op het gebied van toegevoegde apps dus wel wat meer op zijn tellen gaan passen, gelukkig heeft de gebruiker wel de mogelijkheid om een deel van de apps weg te gooien.

Nuttige voorgeïnstalleerde applicaties zijn TrackID, McAfee Security en Sketch. Dat zijn respectievelijk apps om muziek te herkennen, de telefoon te beveiligen en om illustraties te maken.