Review: GBA4iOS

Onlangs stuitte ik op een bijzonder stukje software met de naam GBA4iOS. Zonder medewerking van Apple noch Nintendo is het ontwikkelaars gelukt om een geavanceerde Game Boy-emulator te bouwen voor iOS. Deze emulator biedt allerlei doordachte extra’s en werkt ook wanneer je je iDevice niet hebt voorzien van een jailbreak.

Onlangs werd versie 2.0 van GBA4iOS uitgebracht, waarmee de dienst werd geoptimaliseerd voor iOS 7 (review) en de iPad in het bijzonder. Met GBA4iOS kan je aan de slag met ROM-bestanden voor de Game Boy, Game Boy Color en Game Boy Advance van Nintendo.

Het meest interessante is nog wel dat de ontwikkelaars het voor elkaar hebben gekregen om de app buiten de App Store om te distribueren, zonder dat een jailbreak nodig is. Dat is gelukt door het verkrijgen van een Apple Enterprise-certificaat, dat door de Amerikaanse fabrikant inmiddels wel ingetrokken is.

Op de volgende pagina’s lees je eerst hoe je deze applicatie moet installeren. Dat gebeurt immers niet zoals normaal via de App Store, maar via een website. Verderop ga ik ook in op de speelervaring en aanvullende functies die GBA4iOS biedt.