Abonneer je gratis op Techzine!

Gear Fit bij activiteiten

Stappenteller


Als stappenteller is de Gear Fit wel leuk, ware het niet dat de teller vrij inaccuraat is. Ook moet je de teller überhaupt eerst inschakelen voordat deze actief is. Waarom dat laatste nodig is, is mij een raadsel: dat mag gerust automatisch gebeuren. Na het inschakelen blijft de teller wel gewoon voor altijd actief.

Ik heb tijdens de testperiode gebruik gemaakt van een Galaxy S5 en een Apple iPhone 5S ter vergelijking. De stappenteller van de Gear Fit wordt niet (huh!?) gelijkgesteld met die van de Galaxy S5 en is bovendien veel te positief. De Galaxy S5 en de iPhone 5S waren het op dagelijkse basis juist wel aardig met elkaar eens. Als ik volgens de telefoons op een dag ongeveer 4.000 stappen had gezet, gaf de Gear Fit er gerust 10.000 aan.


Geen stappen zijn ook stappen

Dat is nogal een verschil, maar ik weet wel hoe het komt. Tijdens activiteiten zoals tanden poetsen, haren wassen, afdrogen na het douchen, het plooien van mijn haar en dergelijke loopt de stappenteller gewoon vrolijk door, terwijl ik echt geen stappen zet. Je kan zeggen dat ik in dat geval wel beweeg en dus actief ben, maar stappen zijn stappen en geen willekeurige bewegingen. Ik ga er vanuit dat de smartphones het juist hebben. Dat lijkt mij ook logisch: stappen zet je nou eenmaal met je benen, niet met je armen. Een apparaat dat aan je arm zit zal inherent bewegingen waarnemen die worden vastgesteld als stappen.

Dat de data niet wordt gesynchroniseerd en vergeleken met die van S Health op je Galaxy-toestel is natuurlijk een faliekante misser. Door die data te vergelijken zou nog het een en ander kunnen worden rechtgetrokken, lijkt mij. In eerste instantie was er überhaupt geen mogelijkheid om de resultaten vanuit de stappenteller van de Gear Fit op je telefoon in te zien. Na een update van S Health is de stappenteller van de Gear Fit wel inzichtelijk gemaakt. De data wordt echter maar eens in een aantal uur gesynchroniseerd, tenzij je het handmatig doet.

Hartslag & S Health


Gedurende activiteiten kan je de hartslag door de Gear Fit laten vastleggen. Gezamenlijk met andere informatie kan je dit van het scherm aflezen. De waargenomen hartslag is in vergelijking met andere apparaten echter niet bepaald accuraat. Het kan gerust tientallen slagen per minuut schelen. Ik vind het ook een gemiste kans dat er geen mogelijkheid is om de hartslag buiten activiteiten om op gezette tijdstippen vast te laten leggen zonder dat je het zelf doorhebt. Bijvoorbeeld als je aan het werken bent, of juist slaapt. Dat zou mijns inziens tot interessante inzichten kunnen leiden.


Hartslag niet inzichtelijk

Daar komt bij dat de vastgelegde hartslag naderhand niet inzichtelijk is op je smartphone. Leg je bijvoorbeeld een wandeling vast en ga je die achteraf bekijken op je smartphone of tablet, dan wordt er in het overzicht wel een gemiddelde hartslag vanuit de meter op het horloge weergegeven, maar in een grafiek is daar echter geen visualisatie van terug te vinden. Er wordt gewoon doodleuk Hartslag: — bpm vermeld. Er lijkt sprake van een fout in de software, maar zo kan je een product natuurlijk niet afleveren.

Tijdens een tocht op de fiets heb ik de activiteit viermaal opnieuw moeten starten via het horloge omdat deze na enige tijd gewoon werd afgekapt, om onduidelijke redenen. Uiteindelijk heb ik de activiteit via de Galaxy S5 vastgelegd, waarbij achteraf blijkt dat er in dat geval helemaal geen hartslag wordt vastgelegd vanuit de Gear Fit. Samsung, what the f…!


Door al deze tekortkomingen is het eigenlijk ook geen optie om te gaan sporten met enkel de Gear Fit om. Je hartslag wordt al niet weergegeven en zonder telefoon kan je je GPS-data ook nog eens gedag zeggen. Door de afwezigheid van intern opslaggeheugen kan je ook geen muziek afspelen op een bluetooth-koptelefoon via de Gear Fit.

Apps van derden hebben op dit moment ook geen toegang tot de hartslagmeter. Hoewel Samsung bijvoorbeeld RunKeeper meelevert met de Galaxy S5, heeft het bedrijf niet de moeite genomen om ervoor te zorgen dat RunKeeper ook ondersteuning voor de Gear Fit heeft.

In mijn optiek heeft Samsung nooit een stap terug genomen om even naar de algehele gebruikservaring te kijken. De Gear Fit is vooral toegespitst op gebruik bij activiteiten maar schiet hierin gewoon duidelijk tekort. Ook in dit opzicht geldt dat Samsung met toekomstige updates nog het een en ander kan verbeteren.