3min

Gebruik, besturing, accuduur & geluidskwaliteit

Gebruik


De pasvorm van de Rox Wireless moet je aanspreken. Niet iedereen vindt het principe van in-ear oortjes prettig. Ik ben zelf juist een grote fan van dit soort oortjes vanwege de grote mate van afsluiting van omgevingsgeluid en omdat de oortjes bovendien goed blijven zitten. Jabra levert vier setjes opzetstukjes mee, waardoor vrijwel elke gebruiker tot een goede pasvorm zou moeten komen.

Ik heb de Rox Wireless ook een paar keer gebruikt bij het hardlopen en offroad fietsen. Dat deed ik voorheen altijd met de Revo Wireless. Met die koptelefoon vond ik de ervaring ook prima, maar door het gewicht ging dat vooral bij het fietsen na langere tijd wel eens pijn doen aan mijn oorschelpen. Daar heb je met de Rox Wireless natuurlijk geen last van.

Tijdens activiteiten is het wel zo dat de verbindende kabel over je lichaam wrijft door de bewegingen, dit levert ongewild geluid op door de wrijving. Door middel van het Fitclip-opzetstukje kan je dit echter wel tot een minimum beperken. Vooral bij het hardlopen is dit kleine extraatje erg prettig omdat de strakgemaakte kabel dan niet bij elke stap meedoet met de beweging. Door de speciale EarWings blijft de Rox Wireless bij activiteiten ook echt goed zitten, dit is echt een goede innovatie van Jabra. Voor activiteiten is de Rox Wireless voortaan mijn nieuwe eerste keus.

Zie ook onderstaande video over de aanpasbaarheid van de pasvorm van de Rox Wireless.


Besturing


Dankzij de afstandsbediening kan je makkelijk het gekoppelde apparaat aansturen. Met de volumeknoppen regel je natuurlijk eenvoudig het volume en met de middelste knop speel/pauzeer je muziek of kan je een inkomend telefoongesprek opnemen of beëindigen.

Houd je één van de volumeknoppen twee seconden ingedrukt, dan wordt het vorige of volgende nummer afgespeeld. Als er geen muziek afgespeeld wordt kan je met een klik op de volumeknoppen ook de accustatus opvragen. Met een lange druk op de middelste knop kan je de headset uitschakelen, maar persoonlijk zou ik niet weten waarom je geen gebruik zou maken van de mogelijkheid om de headset uit te schakelen door de oortjes tegen elkaar aan te duwen.

Dan zijn er ook nog wat combinaties van knoppen. Bijvoorbeeld voor het weigeren van een inkomend gesprek, of het terugbellen van het laatst gekozen nummer. Dit doe je in de desbetreffende situaties met een dubbele klik op de volumeknop. Door beide volumeknoppen in te drukken demp je het geluid.


Accuduur


Jabra belooft dat de Rox Wireless een accuduur van zo’n 5,5 uur heeft bij het afspelen van muziek. Persoonlijk ging ik daar dik overheen, ik vermoed dat dit komt doordat mijn tere oortjes geen hoog volume aankunnen wat de accu ten goede komt.

Geluidskwaliteit


Ik gebruik de Rox Wireless persoonlijk het meest voor het afspelen van muziek. Daarbij is de geluidskwaliteit bij gebruik van standaard-applicaties al erg goed. In alle toonhoogten is veel detail aanwezig, de lage tonen vallen voor zo’n klein apparaatje in positieve zin op.


Als je wilt kan je echter ook van Jabra’s eigen app gebruikmaken, waarbij het geluid geoptimaliseerd wordt voor de Rox Wireless. Dan merk je bijvoorbeeld dat lage tonen nog meer aanwezig zijn en dat het geluid in zijn geheel wat voller wordt. Ik vind de Jabra’s app verder wat log, lelijk en onhandig en dat weerhoudt mij ervan om deze standaard te gebruiken. Gezien de extra geluidskwaliteit is dat wel jammer.