Review: Budget phone met high-end features

Nokia heeft tijdens de IFA in Berlijn twee nieuwe smartphones gepresenteerd die op de Nederlandse en Belgische markt beschikbaar komen. Een van deze twee smartphones is de Lumia 830, de andere de Lumia 735. In deze hands-on bekijken we de Lumia 830, wat Nokia heeft betiteld als een high-end smartphone.

Eerlijk is eerlijk, Nokia mag het dan een high-end smartphone noemen, wij vinden de woordkeuze van Nokia in dit geval niet helemaal juist, eigenlijk is het een budgetsmartphone met enkele high-end features. Het is dus wel degelijk een goed product, maar niet alle hardware aan de binnenkant kan worden geclassificeerd als high-end. Op de kwaliteit van het toestel heeft het in elk geval geen invloed.

De bouwkwaliteit van de Lumia 830 is gewoon dik in orde, ik heb het toestel kort in mijn handen gehad en even kunnen uitproberen. Het toestel ligt prima in de hand en over de bouwkwaliteit valt niets te klagen, ik kon druk zetten op het scherm maar dat leverde geen grote vlekken op, ook de behuizing voelt zeer degelijk aan. Nokia heeft gekozen voor een scherm van 5 inch voor de Lumia 830, de schermresolutie is 720 x 1280 pixels, als het een echt high-end toestel was geweest, had Nokia moeten kiezen voor Full HD (1080 x 1920 pixels). Feit is echter dat de chipset waar Nokia voor heeft gekozen deze schermresolutie niet ondersteunt, Nokia heeft namelijk gekozen voor de Snapdragon 400-chipset. Deze wordt ook gebruikt in de Motorola Moto G, maar ook in Nokia’s eigen Lumia 630, toestellen met een prijskaartje rond de 150 euro.


Er is dus niet gekozen voor een high-end chipset of scherm, maar wat is dan wel high-end aan deze smartphone? De Nokia Lumia 830 kan onder meer draadloos worden opgeladen, verder heeft het toestel een high-end 10 megapixel PureView-camera. Je kan dus wel hele goede foto’s maken met dit toestel, dat is iets wat met een goedkoper toestel simpelweg onmogelijk is. De camera is toch een onderdeel waar vaak stevig op bezuinigd wordt. Ook is de opslagcapaciteit met 16GB prima en ook nog uitbreidbaar via microSD. Ook beschikt het toestel over 4G-connectiviteit.

In onderstaande video maak ik een fout met de prijs, hier noem ik 300 euro, maar de adviesprijs van de Lumia 830 is 399 euro. Een flink verschil en ik moet ook bekennen dat ik de adviesprijs behoorlijk hoog vind. De Nokia Lumia 930 (review) heeft een adviesprijs van 499 euro en dat toestel is echt volledig high-end. Het verschil in prestaties is echt enorm groot voor die 100 euro. Ik zie best een markt voor een toestel met een goedkopere chipset en een hele goede camera, maar dan moet de prijs wel onder de 300 euro blijven.


Voor mensen die niet gamen op hun smartphone, heeft het overigens weinig invloed. Windows Phone draait namelijk wel heel soepel op de Lumia 830. De Snapdragon 400 heeft meer dan voldoende snelheid om het besturingssysteem soepeltjes te draaien, dat is dan ook het uitgangspunt van Nokia geweest en daarom durven ze het waarschijnlijk wel een high-end smartphone te noemen. Maar het is een beetje hetzelfde als een Ferrari met een Volkswagen-motor, het werkt wel en tot op zekere hoogte werkt het heel goed, maar tegen een echte Ferrari ga je het niet redden.

De Nokia Lumia 830 moet in oktober beschikbaar komen op de Belgische en Nederlandse markt, de adviesprijs bedraagt zoals gezegd 399 euro, maar het is aannemelijk dat deze nog iets gaat zakken. Nokia brengt het toestel op de markt in de kleuren groen, oranje, wit en zwart.

Table of contents