4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Kleine toevoegingen en wijzigingen

Verbruik van accu inzien


Via de Instellingen-app is het onder Algemeen -> Gebruik -> Batterijgebruik mogelijk om in te zien welke applicaties je accu leegtrekken. Op deze manier kan je actie ondernemen wanneer je van mening bent dat een bepaalde app het niet waard is om zoveel van jouw accu te eisen. Je kan een app dan verwijderen of bijvoorbeeld niet meer toestaan om op de achtergrond acties uit te voeren.


Het verbruik wordt uitgedrukt in percentages. Daarbij krijg je afhankelijk van hoe lang je iDevice ingeschakeld is overzichten over verschillende termijnen zoals de laatste 24 uur en de afgelopen 7 dagen. Slim, want op die manier kan je op de langere termijn zien welke apps je accu negatief beïnvloeden. In mijn geval zijn de vermeldingen prima te verklaren, maar stel dat er een app tussenstaat die je niet vaak gebruikt, dan kan je ertoe beslissen deze te verwijderen of de rechten in te perken.

Overigens is dit overzicht iets dat Apple in mijn optiek al jaren terug mocht toevoegen, Android biedt dit ook al enkele jaren. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

Tips


Apple voegt met iOS 8 niet alleen de Health-applicatie toe, maar ook Tips. Deze applicatie is bedoeld om gebruikers te informeren over (nieuwe) functies van iOS die ze misschien zelf over het hoofd zouden zien. De belofte is dat er elke week vijf nieuwe tips beschikbaar komen.

iBooks en Podcasts standaard voorgeïnstalleerd


Naast de Tips-app voegt Apple ook de iBooks- en Podcasts-app standaard toe aan iOS. Voorheen kon je deze applicaties al downloaden vanuit de App Store. Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van het volproppen van toestellen met apps die je wellicht niet zal gebruiken, gelukkig nemen de apps niet veel van je opslagruimte in. Verwijderen is echter geen optie en dat is jammer.


Berichtencentrum en direct reageren op meldingen


Sinds iOS 7 bestond het Berichtencentrum uit drie tabbladen: Vandaag, Alles en Gemist. Daarbij overlapte de functionaliteit van de laatste twee onderdelen zoveel dat Apple heeft besloten om ze samen te voegen tot Berichtgeving, daarbij heb je de optie om de notificaties handmatig te sorteren, of op tijd van binnenkomst per app.

Als je je iDevice in gebruik hebt en er een notificatie binnenkomt, kan je daar direct op reageren door deze naar beneden te slepen, mits je apparaat ontgrendeld is. Dat is wel afhankelijk van de app die de notificatie ontvangt. Is het bijvoorbeeld de Berichten-app, dan verschijnt direct een toetsenbord en kan je een reactie schrijven.

Ook kan je op notificaties reageren door er in het berichtencentrum horizontaal over te vegen zoals je ook ziet in de Mail-app. Zo kan je op deze manier bijvoorbeeld een mail als gelezen markeren. Dit geldt overigens ook voor notificaties in het ontgrendelscherm, die je met een veeg naar links kunt behandelen. Ontwikkelaars kunnen hun notificaties ook uitrusten met dit soort mogelijkheden.


Contacten in multitaskoverzicht


Het multitaskoverzicht ging in iOS 7 flink op de schop en met iOS 8 voegt Apple daar nog wat aan toe. Naast de laatst geopende apps krijg je ook een overzicht van de contacten waarmee je recentelijk interactie hebt gehad. Daarbij worden helaas wel alleen Apple’s eigen apps zoals Berichten en Telefoon meegenomen, dus niet WhatsApp en Facebook Messenger, om maar wat te noemen. Veeg je naar links, dan krijg je ook de contacten die je als favoriet hebt aangemerkt te zien.

Tik je op zo’n contact, dan krijg je -afhankelijk van de beschikbare gegevens- bijvoorbeeld de mogelijkheid om diegene te bellen -ook via FaceTime- of een bericht te sturen. Mocht je dit overzicht overigens niet kunnen waarderen, dan kan je het in de Instellingen-app uitschakelen.


iCloud Drive


Applicaties die geschikt worden gemaakt voor iCloud Drive zullen in staat zijn om documenten van elkaar te openen. Dit is mogelijk via een scherm waarin je cloud-content van al je apps te zien krijgt. Natuurlijk moet de app waarmee je iets probeert te openen wel ook compatibel zijn met het bestandsformaat van de bewuste data.

Toevoegingen voor bedrijven en educatie


Apple stelt bedrijven in staat om apparaten automatisch te laten configureren voor een bedrijfsnetwerk en -omgeving zonder dat het uit de doos gehaald hoeft te worden door een IT-medewerker. Na de eerste start begint het apparaat met het downloaden van apps, mails en andere gegevens.

Ook wordt de veiligheid verder opgeschroefd. Bijvoorbeeld door apps te beveiligen met een code en ondersteuning voor de S/MIME-standaard voor e-mail. Vooral voor educatieve instellingen is het ook handig dat beheerders voortaan ook op afstand kunnen regelen welke digitale boeken op de iDevices aanwezig zijn, al kan dat ook voor bedrijven van pas komen.

Nog altijd geen gebruikersaccounts


In dit geval spreek ik niet van een toevoeging, maar een tekortkoming. Het begint me echt op de zenuwen te werken dat Apple nog altijd geen mogelijkheid voor gebruikersaccounts heeft toegevoegd. Op de iPhone is dat niet zo’n punt, maar de iPad heeft die functionaliteit gewoon écht heel hard nodig.

Doorgaans wordt de iPad immers door meerdere familieleden gebruikt en dan is het wel zo fijn als zij hun persoonlijke data voor handen hebben, in plaats van dat alle gegevens van alle gebruikers door elkaar lopen. Ook bij games is het bijvoorbeeld fijner als de voortgang en scores per gebruiker worden opgeslagen.