4min

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


In dit gedeelte van de recensie trapte ik bij de Xperia Z3 af met de opmerking dat het toestel door zijn omvang niet met één hand te besturen is. Dat wordt verergerd doordat de interface nauwelijks aangepast is om die mogelijkheid alsnog te faciliteren. Dat is bij de Xperia Z3 Compact natuurlijk een geheel ander verhaal, al zijn de uiterste hoeken ook in dit geval niet buitengewoon gemakkelijk te bereiken. Qua omvang vind ik de Xperia Z3 Compact echter een stuk fijner werken, ik mis die extra schermgrootte absoluut niet. Het is ook opmerkelijk dat de reguliere Xperia Z3 ondanks het grotere scherm exact evenveel content toont als je bijvoorbeeld over het web surft.


De Xperia Z3 Compact beschikt over 2GB aan werkgeheugen, wat 1GB minder is dan de grote broer. Je zou verwachten dat apps daardoor langzamer opstarten bij de kleine smartphone. Dat blijkt in een test echter niet het geval; de Xperia Z3 Compact doet niet onder voor de Xperia Z3.

Dankzij Android 4.4 KitKat is het toestel sowieso lekker snel, dat was toen dit toestel verscheen de meest recente versie, deze week is door Google een nieuwe Android-versie geïntroduceerd, namelijk Android 5.0 Lollipop. Sony heeft aangegeven dat alle toestellen uit de Xperia Z-lijn een update kunnen verwachten, Sony verwacht begin 2015 de update te kunnen verspreiden voor dit toestel.


Interface


De Xperia Z3 Compact is zoals gewoonlijk voorzien van Sony’s eigen skin voor Android. Deze skin functioneert prima, maar oogt wat mij betreft niet in alle opzichten even goed. Zo heeft Sony er bij de Xperia Z2 werk van gemaakt om de interface ‘platter’ te maken, maar daarbij zijn de iconen van applicaties vergeten, die vallen uit de toon.

Net als bij de Xperia Z3 zijn er enkele kleine wijzigingen in de interface aangebracht. Op het hoofdscherm is het icoon van de Chrome-browser vervangen door een map met Google-apps, dat kan je desgewenst zelf aanpassen. De indicator voor op welk hoofdscherm je je bevindt staat voortaan onderaan het scherm, in plaats van bovenaan.

Wat mij betreft heeft Sony bij de Xperia Z3-reeks weinig zinnige aanpassingen aan Android doorgevoerd. Ik noem de iconen die uit de toon vallen, maar ook het notificatiecentrum. Daarin zit een apart gedeelte met schakelaars voor zaken als Bluetooth, GPS en WiFi. Er is op het scherm ruimte voor vijf rijen met vier iconen, maar Sony staat slechts vier iconen toe waardoor twee van de beschikbare schakelaars niet beschikbaar zijn. Een onbegrijpelijke keuze waarin ik geen enkele logica kan vinden.


Software


Sony levert de Xperia Z3 Compact met 57 voorgeïnstalleerde applicaties. Als je je bedenkt dat Google er standaard zo’n 33 meelevert, dan zal je het met mee eens zijn dat Sony wel erg veel zaken toevoegt. Daarvan is lang niet alles direct bloatware, zo is de Xperia-editie van Garmin’s Navigon een mooie uitbreiding. Dat geldt ook voor AVG AntiVirus Pro, waarvoor je (zover zichtbaar is) een gratis abonnement krijgt. Dat kost normaal meer dan een tientje in Google Play.

Gebruikers kunnen echter prima zelf uitmaken of ze zaken als Facebook, File Commander, Pixlr Express en Kobo gratis vanuit de Google Play Store willen installeren. Ik hamer hier de laatste tijd harder op omdat andere merken proberen het aantal voorgeïnstalleerde apps in te dammen terwijl ik bij Sony alleen maar gestage achteruitgang zie. Hoe meer apps worden voorgeïnstalleerd, hoe minder ruimte voor de gebruiker overblijft. Bij de Xperia Z3 Compact is van de beloofde 16GB maar 10GB over voor vrij gebruik. Gelukkig kan je een deel van de toegevoegde apps wel handmatig verwijderen.

Een PlayStation 4 in je broekzak


In zekere zin kan je met de Xperia Z3 Compact aan de slag om PlayStation 4 spellen te spelen. Dat gebeurt via Remote Play en je hebt er zodoende wel een PlayStation 4 voor nodig, welke op hetzelfde netwerk is aangesloten. De besturing van het spel verloopt via een DualShock 4-controller, welke meegeleverd wordt bij de PlayStation 4. Het grote voordeel van deze mogelijkheid is dat je de TV kunt afstaan aan een andere gegadigde, maar toch je spel kan spelen.


Deze functie wordt door Sony in november uitgerold, wij hebben op dit moment nog geen ervaring met deze functie maar hopen je daar op een later moment nader over te kunnen informeren. Duidelijk is in ieder geval wel dat dit een functie is die Sony exclusief kan aanbieden en waarmee onderscheid wordt gemaakt met andere fabrikanten. Heb je een PlayStation 4, dan is een smartphone of tablet uit de Xperia Z3-reeks daar een perfecte uitbreiding voor en andersom.