3min

Geluid, scherm & accuduur

Geluid


We vinden een stereospeaker op de voorzijde van het toestel, wat in mijn ogen een goede keuze is. Op die locatie zullen de speakers immers niet gauw per ongeluk bedekt worden door de hand of de ondergrond waarop het toestel ligt. De Xperia Z3 Compact biedt een redelijk goed geluid, echt uitmuntend kan het niet genoemd worden. Net als de grote broer schiet de Xperia Z3 Compact vooral bij de hoge tonen duidelijk tekort. Het geluid komt daardoor een beetje dof over.


De Xperia Z3 Compact wordt geleverd met een MH750-headset van Sony. Dit is een in-ear headset die een goede pasvorm en geluidsweergave heeft. Sony biedt tevens de mogelijkheid om geluid op te schalen naar een hogere resolutie, maar bij gebruik bemerk ik weinig voordeel. Het komt op mij ook een beetje over als nonsens; een slechte opname blijft een slechte opname.

Het is wel jammer dat Sony ditmaal niet de MDR-NC32EM meelevert, zoals bij de Xperia Z2 het geval was. Deze headset heeft technologie aan boord om omgevingsgeluid te filteren. De Xperia Z3 Compact ondersteunt de technologie wel, maar de headset zal je zelf moeten aanschaffen.


Scherm


De Xperia Z3 Compact heeft een redelijk bescheiden schermresolutie van 720 bij 1280 pixels. Dankzij een schermgrootte van 4,6 inch komt de pixeldichtheid uit op 320 pixels per inch. Het houdt qua scherpte niet veel over, maar het volstaat prima. Het zou overdaad zijn om op deze grootte een Full HD-scherm te gebruiken, net als het wat mij betreft overdreven is dat sommige fabrikanten Quad HD-schermen in hun grotere topmodellen plaatsen.

Zoals bij de bouwkwaliteit al aangehaald werd, ben ik niet te spreken over de beschermende laag die over het scherm is geplaatst. Het probleem zit ‘m nog niet eens zo zeer in de breuk- en krasbestendigheid van het glas, maar in de mate van reflectie en de weerbaarheid tegen vingerafdrukken. Die twee factoren zorgen ervoor dat het scherm bij tegenlicht slecht af te lezen is.

Verder is er over het scherm van de Xperia Z3 Compact is afgezien van de protectie niet te klagen. De kleuren zien er prima uit, ook bij de extremere kijkhoeken.

Accuduur


Sony heeft gekozen voor een accucapaciteit van 2600 mAh, voor een smartphone met dit formaat is dat tamelijk groot. Sony durft het daarom ook aan om een accuduur van twee dagen te beloven bij normaal gebruik en die bewering kan ik bevestigen. Als je de accubesparende Stamina-mode inschakelt kan je nog zekerder van je zaak zijn, zonder al te grote concessies te moeten maken. Als het nou echt nodig is, heb je ook de Ultra Stamina-mode waarmee je nog uren vooruit kunt met een paar procent aan accucapaciteit. Dan kan je echter niet veel meer dan bellen en sms’en.

Dat is allemaal mooi nieuws en in onze accutest wist de Xperia Z3 ook aardig te presteren, afgezien van de iPhone 6 werden alle topmodellen afgetroefd. In onze test streamen we urenlang een YouTube-video en stellen we eigenschappen van het toestel zoveel mogelijk hetzelfde in, om oneerlijke variaties in het stroomverbruik te voorkomen. In onderstaande grafiek is af te lezen wat de toestellen per uur aan accucapaciteit verbruiken, minder is uiteraard beter.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


Zoals te zien is, weet de Xperia Z3 Compact in onze test opmerkelijk genoeg niet echt te overtuigen. 14,3 procent is nou niet bepaald op een indrukwekkend verbruik te noemen. Dat is gezien Sony’s beweringen over de accuduur natuurlijk uiterst opmerkelijk. De energiebesparende zaken die Sony heeft ingebouwd springen echter voornamelijk in werking wanneer de smartphone in standby staat, wat in onze test niet gebeurt. Door de krachtige hardware wordt de accu bij intensief gebruik dus vrij snel leeg getrokken.

Ondanks dit zeer matige resultaat kan ik de gemiddelde accuduur van twee dagen bij normaal gebruik wel beamen.