4min

Hardware en specificaties

Samsung heeft echt alles uit de kast getrokken om de Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge te voorzien van de beste hardware die op dit moment te verkrijgen is. Daarvoor hoefde het bedrijf overigens niet ver te zoeken want de meeste onderdelen komen gewoon uit eigen fabrieken. Zo wordt het scherm, de processor, het werkgeheugen en het opslaggeheugen allemaal door Samsung zelf geproduceerd.

Samsung heeft afscheid genomen van diverse leveranciers en ervoor gekozen om veel in huis te doen. Het bedrijf blijft echter afhankelijk van bepaalde andere fabrikanten. Zo kiest Samsung nog steeds voor een 16 megapixel camera van Sony omdat het Japanse bedrijf daar gewoon erg goed in is, verder wordt bijvoorbeeld ook nog gebruik gemaakt van Corning Gorilla Glass wat zeer krasbestendig en zo goed als onbreekbaar is.


Processor


De Exynos 7420-chip die het bedrijf zelf produceert beschikt over 8 zeer snelle rekenkernen, vier Cortex-A53 kernen met een kloksnelheid van 1,5 GHz en vier Cortex-A57 rekenkernen van 2,1 GHz die het werk moeten verdelen. Deze octe-core heeft verder nog een Mali-T760MP8 GPU voor het grafische werk. Op papier is dit een zeer snelle mobiele processor, waarschijnlijk sneller dan de Qualcomm Snapdragon 810 omdat Samsung zijn chips al produceert op een 14nm procedé en Qualcomm nog op 20nm zit.

Geheugen


Naast deze snelle processor heeft Samsung gekozen voor 3GB aan werkgeheugen en 32, 64 of 128GB aan opslagcapaciteit afhankelijk van de gekozen configuratie.Het opslaggeheugen dat Samsung gebruikt is van het type UFS 2.0 en is in staat om snelheden te halen van 1,2 Gb per seconde. De keuze om het toestel geen microSD-kaartslot te geven heeft indirect met dit snelle opslaggeheugen te maken.

MicroSD-kaartjes beschikken namelijk niet over UFS 2.0-geheugen maar over eMMC-geheugen wat qua snelheid minimaal de helft trager is. Als Samsung een microSD-kaartslot zou toevoegen dan zou het microSD-kaartje het hele systeem vertragen. Of het slim is om het microSD-kaartslot achterwege te laten is per gebruiker verschillend, de een heeft meer dan voldoende aan 32GB aan opslagcapaciteit een ander maakt veelvuldig gebruik van het microSD-kaartslot. Het weglaten van het microSD-kaartslot levert Samsung in elk geval flink wat geld op, aangezien gebruikers nu 100 of 200 euro meer betalen voor een versie met meer opslagruimte. Het tarief voor de extra opslagruimte is net als bij Apple wel erg hoog.

Verder beschikt het toestel over de laatste technologieën zoals WiFi a/b/g/n/ac dual-band en Bluetooth 4.1. Helaas is het Samsung nog niet gelukt om meteen de nieuwe omkeerbare USB-poort toe te passen op zijn vlaggenschip. Daarvoor was het waarschijnlijk tekort dag. De nieuwe USB-poort werd in januari definitief toegevoegd als nieuwe standaard.

Opvallende hardware features


Samsung heeft in de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge wederom enkele features ingebakken die we niet in elke smartphone tegenkomen. Zo is er nog steeds een hartslagmeter ingebouwd in het toestel. Deze bevindt zich naast de camera op de achterzijde. Enorm accuraat is deze sensor overigens niet, zo mag deze absoluut niet gebruikt worden voor medische toepassingen. Deze is gericht op het meten van je hartslag tijdens het sporten, maar tijdens het mountainbiken of hardlopen je vinger achter op je smartphone leggen is ook niet echt comfortabel te noemen. De meerwaarde van deze sensor is in mijn optiek nog steeds ver te zoeken, maar dat was vorig jaar ook al zo.

De toestellen kunnen ook draadloos worden opgeladen, dat is op zich niet enorm bijzonder want er zijn genoeg toestellen die dit inmiddels ondersteunen, maar het unieke aan de Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge is dat Samsung niet alleen ondersteuning biedt voor de Qi-standaard. Alle smartphones die draadloos opgeladen kunnen worden gebruiken op dit moment de Qi-standaard. Lijnrecht daartegenover staat echter een draadloos oplaadmethode van een consortium genaamd Alliance for Wireless Power (A4WP) waar onder andere Asus, Dell, Intel en Toshiba inzitten. Deze standaard gaat hoogstwaarschijnlijk snel zijn weg vinden naar tablets en laptops. Samsung ondersteunt ook deze standaard in zijn nieuwe vlaggenschepen.

Voordeel hiervan is dat je op vliegvelden in koffiecafé’s of fastfoodrestaurants altijd je smartphone kan opladen als ze deze mogelijkheid bieden, ongeacht voor welke standaard er op die betreffende locatie is gekozen.

Verder heeft Samsung een snellaadmethode ontwikkeld en in het toestel gestoken die vergelijkbaar is met Qualcomm’s QuickCharge. Het verschil is alleen dat Samsung’s methode weer net even iets sneller is. Als de Galaxy S6 slechts 10 minuten wordt opgeladen is het toestel alweer vier uur bruikbaar, aldus Samsung. Daarmee heeft Samsung absoluut een methode gevonden om snel op te laden.

Specificaties


Model
Merk Samsung
Model Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge
Hardware
Chipset Exynos 7420
Processor Quad-core Cortex-A53
Quad-core Cortex-A57
Kloksnelheid processor 1,5 GHz
2,1 GHz
Grafische processor Mali-T760MP8
Opslag & geheugen
Interne opslag 32, 64 of 128GB
Vrije ruimte 20GB
Micro SD-poort
RAM 3GB
Display
Schermgrootte 5,1 inch
Bescherming Gorilla Glass 4
Schermtype AMOLED
Schermresolutie 1440 x 2560 pixels
Pixeldichtheid 577 pixels per inch
Connectiviteit
Ondersteuning voor 4G
Ondersteuning voor 4G+
Bluetooth
NFC
Infrarood
Draadloos laden ingebouwd
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Aansluitingen micro USB 2.0
Audio Dubbele microfoon, speaker
Camera
Resolutie primaire camera 16 megapixel
Flitser
Slowmotionvideo’s
Full HD (1080p) @ 60FPS
Ultra HD (2160p) @ 30FPS
Optische fotostabilisatie
Optische videostabilisatie
Front facing camera (5 megapixel)
Software
Besturingssysteem Android 5.0 Lollipop
Accu
Batterij Galaxy S6: Li-Ion 2550 mAh
Galaxy S6 Edge: Li-Ion 2600 mAh
Spreektijd Onbekend
Fysieke eigenschappen
Afmetingen Galaxy S6: 143,4 x 70,5 x 6,8 mm
Galaxy S6 Edge: 142,1 x 70,1 x 7 mm
Gewicht Galaxy S6: 138 gram
Galaxy S6 Edge: 132 gram
Beschikbare kleuren Galaxy S6: blauw, goud, wit en zwart
Galaxy S6 Edge: groen, goud, wit en zwart
Waterdicht