Uiterlijk

Sinds 2010 hanteert Apple hetzelfde iconische uiterlijk voor zijn smartphone; in 2012 wijzigt het schermformaat van een 3,5-inch diagonaal naar 4-inch en wordt het toestel een stuk platter met de introductie van de iPhone 5 en een jaar later voegt Apple een Touch ID-sensor toe met de iPhone 5S, maar de designkenmerken blijven hetzelfde. Pas met de iPhone 6 kiest Apple voor een ronder, zachter doch minder opvallend uiterlijk.

“De iPhone SE is een uitkomst voor one-handed users”

Het is verrassend dat de iPhone SE als twee druppels water op de iPhone 5S lijkt. Het gekromde glas en de gewijzigde positie van de aan/uit-toets hebben de overstap naar de SE niet gemaakt. Toch vinden we het geen gemis: het design van de iPhone 5S heeft de tand des tijds prima doorstaan en de iPhone SE voelt als vertrouwd aan in de hand. In tegenstelling tot bij de iPhone 6S en 6S Plus zullen mensen met kleinere handen of kortere vingers hier geen probleem hebben elk hoek van het scherm te bereiken; de iPhone SE is daarmee een uitkomst voor “one-handed users”, die langer bij Apple verzochten om een 4-inch model.
Wie de iPhone 5S en iPhone SE naast elkaar legt, zal slechts één verschil zien: het kleine opstaande randje langs de zijkant is niet langer glanzend, maar mat. Krasvaster, alsdus Apple. Het ziet er in ieder geval net wat chiquer uit. Verder is de iPhone SE in alle kleuren leverbaar die we van de 6S-serie kennen: naast spacegrijs en zilver kun je hier dus ook kiezen voor goud en roségoud. Deze laatste kleurstelling oogt erg fris en lijkt vooral goed aan te slaan bij vrouwelijke kopers.Voor wie de iPhone voor het eerst bekijkt: op de voorkant zie je de speaker, nabijheidssensor, lichtsensor en onderaan het scherm de Touch ID-sensor om de telefoon te ontgrendelen met je vingerafdruk. Aan de linkerzijkant bevinden zich de mute-schakelaar en volumetoetsen, aan de rechterzijkant het nanosim-slot. Bovenop de iPhone SE vind je de aan/uit-schakelaar en aan de onderzijde een 3,5mm-koptelefoonuitgang, microfoon, speaker en Lightning-aansluiting. De achterkant rondt het totaalplaatje af: hier bevindt zich de camera met microfoon en flitser, en het Apple-logo.