Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

Algemeen


De Neural Impulse Actuator, kortweg NIA, is alweer een hele tijd in ontwikkeling. In 2007 demonstreerde OCZ Technologies het apparaat voor het eerst op de CeBIT en op de afgelopen editie van CeBIT stond OCZ er weer met zijn NIA, deze keer met de mededeling dat het apparaat zeer binnenkort op de markt zou verschijnen. Techzine kreeg van OCZ een test-exemplaar opgestuurd en de review daarvan lees je hier.


Hoe werkt het?


De NIA is een klein apparaatje dat je via een USB-verbinding aansluit aan je computer. Daarbij hoort ook een hoofdband, deze band past maar op een manier in een Link-poort die op de NIA aanwezig is. Zodra je de hoofdband hebt aangesloten en de bijgeleverde NIA-software hebt geïnstalleerd, kan het echte werk beginnen.

Nadat je de NIA-software hebt opgestart moet je de hoofdband om je hoofd doen. Je moet er rekening mee houden dat er geen haren tussen de band en je hoofd zitten, dit kan het signaal namelijk beïnvloeden. Zodra de hoofdband lekker ben je eigenlijk al klaar om hem te gebruiken. De hoofdband registreert nu namelijk het een en ander aan gegevens. Je spieren, ogen en hersenen geven namelijk kleine stroomsignalen af. Deze signalen vangt de NIA op en zet ze om in computertaal.


Zo is het mogelijk om een functie te hangen aan een bepaald signaal dat je uitzendt. Zo kan je er voor kiezen om de letter ‘W’ te koppelen aan het signaal dat je uitzend als je je aangezichtsspieren aanspant. Stel dat je dan een potje Unreal Tournament 3 gaat spelen, dan loop je vooruit als je jouw aangezichtsspier een beetje aanspant. Door te trainen kun je zo steeds meer functies door de NIA uit laten voeren. Je begrijpt dat je zo een hele nieuwe game ervaring creëert.

Wat kost me dit?


Je kunt de NIA op dit moment al kopen. Ik heb een klein beetje rondgespeurd op het net en vond hem voor ongeveer 145 euro. Bij andere zoekresultaten kwam ik overigens ook prijzen tegen van ronde 200 euro. Wellicht dat de NIA in verloop van tijd in meer winkels te vinden is voor een betere prijs, want niet iedereen zal 200 euro overhebben voor een veredelde.

In verpakking:
Handleiding
Installatie CD
De NIA
De NIA hoofdband
Éen USB A-naar-B kabel