2min

Tags in dit artikel

,

Snelheden

Waar het bij een router uiteindelijk allemaal om draait zijn natuurlijk de doorvoersnelheden. De opties kunnen dan wel uitgebreid zijn, zonder hoge snelheden laat iedere consument de router tegenwoordig links liggen. Of rechts, net waar je staat natuurlijk. Voor het testen zijn twee cat6-kabels van 1,5 meter gebruikt.

Voor deze tests is gebruik gemaakt van het programma IPerf. Dit is een tekst-based programma dat de doorvoersnelheid meet, zonder dat de harddisk hierin de vertragende factor kan worden. Een computer fungeert als server, terwijl de ander bestanden verstuurt. Elke test is tien keer uitgevoerd en hier is het gemiddelde van genomen.

Bedraad


Tijdens een upload van de Macbook naar de Windows Vista-machine was de gemiddelde snelheid 935mbit/sec. Wanneer de Macbook als server diende, lag de gemiddelde snelheid met 948Mbit/sec een stuk hoger.

Draadloos


De steeds sterker en stabieler wordende vorm van dataoverdracht is natuurlijk de draadloze versie. De Netgear SRXN3205 ondersteunt 802.11a, b, g en draft-n als verbindingsmogelijkheden. Op de afwezigheid van de twee ethernetkabels na, was de set-up voor de draadloze snelheidsmeting gelijkwaardig aan die van de tests met bedrading.


Uiteraard is voor deze metingen gebruik gemaakt voor het n-netwerk, omdat dit de hoogste snelheden kan halen en dus wanneer mogelijk ook gebruikt zal worden.

Van de Macbook naar de Vista-machine lag het gemiddelde op een nette 46,5mbit/sec. Draaide ik de rollen om, dan kwam de gemiddelde snelheid op exact hetzelfde gemiddelde.

Op een rijtje


In een overzichtje ziet dat er als volgt uit.

Overzicht snelheden naar Windows
Bedraad Draadloos
Via Macbook 935 Mbit/sec 46,5 Mbit/sec
Via Windows Vista 948 Mbit/sec 46,5 Mbit/sec

Als we deze snelheden omrekenen naar normale MB’s per seconde komen we op 118,5 MB/sec via de kabel, en 5,8 MB/sec draadloos. Om de draadloze verbinding op de Vista-machine te kunnen testen is gebruik gemaakt van de Linksys WUSB600N, een USB-N-netwerk adapter.

Table of contents