3min

Tags in dit artikel

, ,

Nog meer functies

Streaming media


Bestanden heen en weer sturen via het netwerk is niet ideaal, dus daar komt een NAS mooi van pas. Maar waar hij pas echt geschikt voor is, is in mijn ogen het delen van media. Als je niet alles op één centrale plaats kunt neerzetten, moet je op elke computer dezelfde mediabestanden zetten, als je er op elke computer gebruik van wilt maken.


De ReadyNAS is hier op voorbereid en ondersteunt verschillende vormen van streaming. Zo kan hij naadloos overweg met SqueezeBox-apparaten van Logitech apparaten. Netgear heeft het Squeezecenter van Logitech daarnaast voorzien van een verbeterde indexeringsmogelijkheid, waardoor grote collecties muziek veel sneller geïndexeerd zijn. Ook ondersteuning voor iTunes is aanwezig. De mogelijkheid om films te delen kan via UPnP AV, waar de meeste netwerkmediaspelers prima mee overweg kunnen. Als je liever een map aanmaakt waar alle media automatisch in gestopt wordt en die je vervolgens ook kunt afspelen, zit je met de ReadyNAS ook gebakken.

USB-poorten


De ReadyNAS is via via USB-poorten uit te breiden, deze kunnen voor twee doeleinden gebruikt worden. De eerste is om een printer aan het netwerk toe te voegen. Zodra de printer aan de ReadyNAS hangt zal hij automatisch beschikbaar zijn voor Windows en Mac gebruikers.

Mocht je de interne schijven vol gekregen hebben en heb je geen USB-poorten meer over? Dan ondersteunt de ReadyNAS ook USB-hubs. Wel wordt er dan gewaarschuwd voor het stroomgebruik als de hub bus-powered is en zijn stroom dus via de USB-poort krijgt.


Zoals eerder genoemd ondersteunt de USB-poort aan de voorkant een eenknops back-up. Deze handeling kan nog korter gemaakt worden, je kunt er namelijk ook voor kiezen om deze back-up automatisch te laten verrichten. Het voordeel hiervan is dat je kunt kiezen in welke map de bestanden geplaatst worden en door welke gebruiker. Als dat niet belangrijk is, zie ik niet in waarom je die ene handeling nog zou willen verkorten. Als je nog even snel iets op je stick wilt zetten voor je de deur uitgaat, moet je wachten tot acht gigabyte overgestuurd is. Hoelang dat duurt is natuurlijk afhankelijk van de snelheid. Hoog tijd om die eens te gaan testen dus.

Snelheid


Netwerk snelheid

Om de snelheidstest zo goed mogelijk te testen, heb ik gebruik gemaakt van twee CAT6-kabels van twee meter. Om de snelheid te meten heb ik gebruik gemaakt van het programma IPerf, waardoor de harde schijven niet als vertragende factor kunnen optreden. De schrijfsnelheid zal ik verderop ook nog meten.

De gemiddelde snelheid kwam na tien metingen op 563Mbps. Geen gigabit, maar zeker geen slechte score.

Schijfsnelheid

Om makkelijk bij te kunnen houden hoe hoog de overdrachtsnelheid is, heb ik gebruik gemaakt van het programma Total Commander. Ik heb 50 bestanden met een totale grootte van 1,8GB verstuurd. Dit heb ik tot tien keer herhaald, om vervolgens het gemiddelde te nemen.

Het gemiddelde kwam op 261Mbps, wat in mijn ogen ook geen slechte score is. Dit houdt namelijk in dat je ongeveer twee minuten en veertig seconden moet wachten voordat je een dvd naar de ReadyNAS gestuurd hebt.

Snelheden
Netwerk 563 Mbps 70,38 MB/sec
Schijf in X-RAID2 261 Mbps 32,63 MB/sec