Resultaten

Testmethode


Voor het testen van de koeler maken we gebruik van een Intel E7300. Dit is een Wolfdale dualcore-processor die gebaseerd is op een 45 nm procédé. We overclocken hem ook om zo de prestatieverschillen tussen koelers beter zichtbaar te maken.

Er werd gebruik gemaakt van de volgende software:
  • Realtemp 3.0
  • Prime95

Met Realtemp kan je de temperatuur uitlezen en met Prime95 kan je de processor belasten.

De omgevingstemperatuur lag rond de 18 graden Celsius. Dit is doorgaans iets lager dan in de woonkamer.

Resultaten
De Megahalems weet zo te zien met ruime marges te winnen van de andere geteste koelers. Erg indrukwekkend dus, maar de andere koelers wisten ook prestaties te leveren die nog ver binnen veilige marges ligt.

Zoals je ziet veranderd er maar weinig aan het geheel. Bij alle koelers stijgen de idle en load temperaturen ongeveer met 2 á 3 graden. Niet echt iets merkwaardigs.

De Megahalems blijft stand houden. Een verschil van 16 graden tussen de boxed koeler en de Megahalems is redelijk groot. Het lijkt wel alsof de temperatuur onder belasting van de Megahalems gelijk is aan de temperatuur bij de boxed koeler als de processor in idle toestand verkeert.

Met deze koeler heb je dus zeker nog wat overclock-ruimte, vooral aangezien je nog een tweede ventilator kan toevoegen.

De prestaties van de Megahalems zijn dus erg goed!

Geluidsproductie


De geluidsproductie hangt grotendeels af van welke ventilator je gebruikt, aangezien er bij de Megahalems geen ventilator werd meegeleverd. Een ventilator die meer airflow genereert maakt over het algemeen ook meer lawaai. Zo is het een balans opmaken en kijken welke verhoudingen je zelf prefereert. Met de gebruikte Scythe PWM Fan is hij in elk geval erg stil. Ook reageert hij, dankzij de PWM-ondersteuning, op de belasting van je systeem, zodat je zelf weinig meer hoeft te doen. Je kan ook nog een tweede ventilator toevoegen voor nog betere prestaties.

Sommige winkels bieden daarom ook verschillende versies aan van deze Megahalems, zodat de keuze minder moeilijk wordt. Ze leveren dan een enkele ventilator of meerdere erbij die allemaal hun karakteristieke eigenschappen hebben. Zo is er een ‘Overclocker’-versie of een ‘Silent’-versie.