2min

In de praktijk: software

De Huawei P20 Pro komt standaard met Android 8.1 Oreo, inclusief de eigen EMUI 8.1-schil. In het verleden leidde de skin ertoe dat sommige Huawei-telefoons slechte reviews kregen, aangezien bijna alles van Android werd aangepast. Het kopiëren van iOS was één van de verwijten die het merk kreeg. Bij de P20 Pro doet Huawei het een stukje rustiger aan. En de bugs die EMUI met zich meebracht zijn ook zo goed als verleden tijd. Het resulteert in een aantal software-features waar we zonder meer over te spreken zijn. Wij gebruiken bijvoorbeeld het volledige scherm, andere gebruikers zouden weer de voorkeur geven om wat functies boven en onderin te gebruiken. De notch kan uitgeschakeld worden zodat er alleen nog pictogrammen in dit gedeelte te zien zijn. De standaard navigatieknopjes zijn eveneens uit te schakelen, om vervolgens de fysieke thuisknop hiervoor te gebruiken. Kort tikken betekent dan terug, met ietsje langer ingedrukt houden ga je naar het thuisscherm en door te swipen kom je bij de recente apps terecht.

Afstandsbediening

Maar ook op het gebied van applicaties komt Huawei met wat goede toevoegingen, waaronder de slimme afstandsbediening. Deze maakt gebruik van de ingebouwde infrarood-technologie om verschillende apparaten te bedienen, van televisies tot airconditioning. Dat is door veel andere fabrikanten inmiddels juist achterwege gelaten. Zet je graag je smartphone in als universele afstandsbediening, dan is het goed om in het achterhoofd te houden in ieder geval. Een andere opvallende functie heeft betrekking op apps zelf. Als je op het thuisscherm een app wat langer ingedrukt houdt, dan volgen er suggesties om over te gaan tot een bepaalde actie van die app. Bij WhatsApp vraagt de telefoon dan of je direct wilt gaan naar één van de veelgebruikte chats of een foto wilt maken. Dit doen andere fabrikanten overigens ook al enige tijd.

Rommelig

Op het gebied van software heeft Huawei dus een solide basis gelegd, al zitten er ook nog wat slordigheden in. De echte verfijning lijkt in de software nog niet te zijn doorgedrongen. Wij gebruiken veel verschillende apps en proberen daarom wat orde te houden. Daar werkt Huawei niet aan mee. Een aantal standaard eigen apps van de fabrikant konden we niet snel vanuit het thuisscherm verwijderen, maar ook vanuit de instellingen kregen we dit niet voor elkaar. Voor het opschonen kunnen we dan het best alle voor ons irrelevante apps in een mapje plaatsen. Anderzijds kleeft aan het gebruik van veel apps ook de vele meldingen die in de notificatiebalk opgenomen worden. De inkeping van de P20 Pro laat echter vrij weinig over voor het opstapelen van notificaties. Daarnaast staat de informatie soms erg dichtbij de randen. Het blijft nog een beetje zoeken dus, het optimaal gebruiken van zo’n inkeping.