Abonneer je gratis op Techzine!

Design

Alle Surface producten worden tot op chip-niveau in het Amerikaanse Redmond ontworpen. Hierbij werkt de Surface design afdeling nauw samen met zowel de software afdeling en marktleiders op gebied van chip productie en assemblage. De superstijve bezel voor deze Surface Pro 7 wordt uit een stuk magnesium vervaardigd en hierbij zijn de onderdelen van en uitsparingen in de behuizing met laserprecisie geconstrueerd. Dit zie je en merk je wanneer je – bijvoorbeeld- de vrijwel naadloos geïntegreerde voet in de tablet bekijkt en deze vervolgens moeiteloos uitklapt. Ondanks de productie en assemblage buiten de landsgrenzen van de VS plaatsvindt, is de look en feel in een woord perfect.

Overal vinden we kleine opvallende en minder opvallende slimmigheidjes in het productdesign terug. In de achterzijde van de behuizing zijn vrijwel onzichtbaar diverse uitsparingen voor de warmteafvoer geplaatst. De luidsprekers zijn bijvoorbeeld links en rechts achter het panel geplaatst en enkel de ultra smalle verticale uitsparingen bij de overgang van het scherm naar de bezel verraden dat hier kleine krachtige luidsprekers zijn gesitueerd. De geluidskwaliteit van deze Dolby Audio Premium gecertificeerde luidsprekertjes is overigens magistraal. Op de bovenzijde van de bezel zijn op een logische plaats de powerswitch en een volumeknop in een kunststof strip gesitueerd waarachter logischerwijze de wifi- en Bluetooth-antennes zijn geplaatst. 

De connector van de netspanningsadapter is, net als bij de eerdere generaties laptops van ‘de concurrent uit Cupertino’, magnetisch uitgevoerd. Perfect. Linksboven heeft Microsoft een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting geplaatst voor diegene die een conventionele hoofdtelefoon prefereert boven een Bluetooth exemplaar. Rechts heeft Microsoft een USB type-A en type-C poort (met laadfunctie) geplaatst voor een optimale compatibiliteit. Onderop heeft de bezel een Surface Type Cover port en vinden we achterop nog een min of meer achter de ‘Kickstand‘ verborgen MicroSDXD kaartlezer.

Gebruikscomfort

Het optionele keyboard, ofwel de Signature Type Cover (voor zowel de Surface Pro 5, 6 en de 7) werkt perfect en we kunnen niet anders dan lovend spreken over de afwerking. De Signature Type Cover kan aan de achterzijde ergonomisch omhoog worden gezet waarbij deze, net als bij de voorgaande Surface Pro-modellen, magnetisch aan de tablet kleeft. Ondanks dat het keyboard in de hoogste positie een fractie met de toetsaanslag mee veert werkt de Surface Pro 7 heerlijk ontspannen met deze optionele extra. De kwaliteit van het toetsenbordmechaniek is bovendien van excellent niveau. De travel van de toetsen is relatief ruim en hierbij hebben de toetsen een duidelijk voelbaar drukpunt. 

Surface Pro 7 met de Signature Type Cover

De keyboard doet tevens dienst als beschermende cover, is leverbaar in verschillende kleuren en is bekleed met een zachte alcantara-achtige laag. Deze laag voelt heerlijk aan op de palmen van de hand. De touchpad is ruim en bovendien mooi centraal geplaatst. De werking is zeer nauwkeurig, al is de touchpad default wel wat gevoelig en ‘klik-graag’. De touchpad ondersteunt uiteraard alle mogelijke touch, pinch, klik en swipe handelingen. Naar wens zijn er nog een optionele Surface Arc Mouse en Surface Pen in matchende kleurstellingen leverbaar waarmee nog nauwkeuriger kan worden gewerkt, geschreven of geschetst.