4min

Tags in dit artikel

, , ,

Applicaties & dagelijks gebruik

Het belangrijkste aan een telefoon is toch hoe hij zich in het alledaagse leven staande houdt.

De Legend als alledaagse telefoon


De tendens van tegenwoordig is dat telefoons een 3,5inch-scherm hebben, maar als het even kan moet de smartphone een nog groter scherm hebben. De Legend heeft maar een 3,2inch-scherm. Als je gewend bent om te werken met 3,5inch en groter, dan is de overstap wel even wennen. Ik moet zeggen dat ik 3,5 inch toch fijner vindt, maar 3,2 inch is zeker te doen. Het AMOLED-scherm zorgt er wel voor dat de kleuren erg goed naar voren komen.

De Legend heeft een opvallend goede batterijduur, met ongeveer anderhalve dag bij intensief gebruik, doet hij het in ieder geval beter dan veel concurrenten. Een vergelijking met de iPhone bijvoorbeeld; die komt niet veel verder dan enkele uren tot een middag, daarna houdt die het voor gezien. De lange batterijduur van de Legend verraste mij positief.


Android heeft bij mij altijd al een streepje voor gehad door de goede Google-integratie. Ik gebruik het voor mijn privémail, maar ook voor zakelijke contacten gebruik ik altijd Gmail en daarmee synchroniseer ik ook alles. Daarnaast heb ik een Exchange-account tot mijn beschikking waarmee ik die functionaliteit test.

Tel daar het open karakter van Android bij op en je hebt in mijn optiek een ideaal platform. Toch is het nog niet helemaal volwassen, het werkt bijvoorbeeld nog niet zo ‘smooth’ als iPhone OS, maar het houdt zich redelijk. Android krijgt steeds meer applicaties en dat is zeker mooi meegenomen. Want in de praktijk zie je vaak dat de concurrentiestrijd gevoerd wordt op een vlak waar de ontwikkelaar maar beperkt invloed op kan uitoefenen en dat is het aantal applicaties in de applicatiewinkel.

Applicaties op de Legend


Opvallend is dat de Legend zoals gezegd qua software veel op de Hero lijkt. Alleen de extra functionaliteiten uit Android 2.1 zijn eigenlijk vernieuwend voor het alledaags gebruik. Daardoor had ik vaak het idee dat ik gewoon met een Hero over straat liep, of althans, een toestel dat op de Hero-software draait. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want de Legend heeft zoals gezegd ook een opgepoetste Sense-interface. Meer over de Sense-interface is te lezen in onze review over de HTC Hero.


Op het gebied van mail is Android in combinatie met Gmail nog steeds onverslagen, de integratie met de maildienst is gewoon zeer goed. Alles komt met push-notificaties binnen en het werkt allemaal zeer vlot. Als je verder kijkt dan zie je dat ook Exchange tegenwoordig volwassen is geworden. Dat komt mede omdat dat nu standaard in Android is ingebouwd. Mailen gaat dus gewoon prima op Android.

Browsen gaat beter dan op veel andere toestellen. Dat heeft vooral te maken met de Flash-ondersteuning. Veel toestellen bieden geen ondersteuning aan Flash, maar de Hero en de Legend wel. Niet volledig overigens, maar de meeste Flash-content wordt vrijwel probleemloos afgespeeld. Volledige Flash-websites worden toch lastiger, maar Flash is ook nooit gemaakt om volledige websites mee te maken. Verder is HTML5-ondersteuning toegevoegd aan de browser, waardoor ook die op de toekomst is voorbereid. Apple heeft al laten weten geen Flash te willen ondersteunen en hoopt dat alles zo snel mogelijk overgaat naar HTML5. Of dat zo snel gaat als Apple verwacht, is overigens nog maar de vraag. Daarom is de Flash-ondersteuning toch mooi meegenomen.


Sms’en op Android doe ik eigenlijk al sinds jaar en dag met de applicatie ‘ChompSMS’ en dat is bij de Legend ook niet anders. De standaard sms-interface is in mijn ogen niet helemaal fantastisch, omdat er wat functionaliteiten ontbreken. ChompSMS maakt het echter volledig goed, met pop-up-notificaties en quickTXT-functionaliteit.

Wat betreft contacts-applicatie blijft de Sense-applicatie zeer goed. Zeker door de integratie van sociale contacten is het heel makkelijk om snel even wat informatie bij je contact te zoeken. Twitter-updates, e-mails, sms’jes, gemiste oproepen en dergelijke, zijn heel snel terug te vinden bij de desbetreffende contactpersoon.

En verder…


In de review van de HTC Hero is te lezen dat vooral de snelheid een heikel punt is. De HTC Hero heeft echter kort na de release een update gekregen, waardoor het wat sneller werkt. De Legend is out-of-the-box al snel, opvallend veel sneller dan de HTC Hero destijds was. Wellicht heeft dat te maken met code-optimalisatie, of anderzijds met de snellere processor in de Legend. Maar hij is in ieder geval sneller, waardoor traagheid geen punt is voor de Legend.


Wat betreft het onscreen-toetsenbord, deze is hetzelfde als bij de HTC Hero. Wat betekent dat ook deze zich weer kan meten met de iPhone-variant. Het is een van de weinige toetsenborden die onscreen net zo goed tikt als de iPhone. De toetsenborden van de Legend en de Hero hebben als voordeel dat je meer controle hebt over de verbeteringen van woorden. De iPhone verbetert automatisch het woord, of verbetert helemaal niks. Bij de Sense-interface is er nog een middenweg, hier krijg je een aantal suggesties voor verbeteringen. Een groot pluspunt voor het onscreen-toetsenbord.